Hírek – 2010. január 20.

Péterfy Gergely kapta a Mészöly-díjat

Hírek–2010. január 20.

Hírek

Péterfy Gergely kapta a Mészöly-díjat

Péterfy Gergely kapta az idei Mészöly Miklós-díjat - jelentette be a névadó születésének 89. évfordulóján, kedden rendezett emléknapon Szekszárdon a Mészöly Miklós Egyesület.


Péterfy Gergelynek a Kalligram Kiadónál a 2008-ban megjelent Halál Budán című regényéért ítélték oda az elismerést, amelyet hatodik alkalommal osztott ki a Mészöly Miklós irodalmi örökségét ápoló egyesület.

Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, az egyesület elnöke Fogarassy Miklós kritikus méltatását tolmácsolva a regény kapcsán a posztmodernitás játékosságára, a különleges effektusok keverésére hívta fel a figyelmet.

Az eseménytöredékek, az epizódok vízióját Péterfy úgy formálja meg, hogy ezáltal a Mészöly-próza hagyatékát is képes kamatoztatni - mondta az irodalomtörténész.

Szekszárd város elismerését, a Mészöly Miklós-emlékplakettet Pócs Margit szekszárdi közművelődési referens vehette át.

Az emléknapon kihirdették az író meséinek dramatizálására kiírt pályázat eredményét is. Az első díjat és a vele járó 90 ezer forintot a balatonfüredi Fabacsovics Lili nyerte a Lencsefia című mese színpadra állításával. A pályázat második helyezettje egy bácskatopolyai fiatalember, Petrás Ármin, a harmadik a fővárosi Kocsubej Alexander lett. A pályázatra 54 dramatizált mű érkezett, a tizenhét díjazott meseváltozat a Jelenkor Kiadó gondozásában lát majd napvilágot.

Az idei emléknapra megújult a szekszárdi Mészöly Miklós emlékház: a kiállítótermek mintegy félszáz fotóval, interjú- és naplórészletekkel idézik fel a Szekszárdon, 1921. január 19-én született író munkásságát. A kiállítás egyik újdonsága egy digitális képkeret, amely Mészöly hangját is közvetíti.

A Mészöly Miklós-díjat korábban Márton László (2005), Darvasi László (2006), Macsovszky Péter (2007), Cserna-Szabó András (2008) és posztumusz Baka István (2009) kapta meg.
 
(MTI)