Hírek – 2016. december 16.

Orbán Roza az idei Petri György-díjas

Hírek–2016. december 16.

Hírek

Orbán Roza az idei Petri György-díjas

A Petri György-díj kuratóriuma 2016. december 2-án hozta meg döntését a 7. Petri György-díj odaítéléséről. A díjat idén Orbán Roza nyerte el verseiért.


2016-ban a díjra jelölt 8 szerző közül három költő került a fináléba: Biró Krisztián, Jassó Judit, Orbán Roza. Hármójuk közül idén Orbán Roza nyerte el verseiért a Petri György-díjat.

Laudációt mond: Parti Nagy Lajos.

2010-ben Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n galéria a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

Maga a díj kettős: a díjazott megkapja a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobrot (a mű címe: „Bookend”), Louise McCagg, Robbin Ami Silverberg és Böröcz András alkotását, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét.

A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2016-ban: Forgách András, Karádi Éva, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs, Szaniszló Judit (az előző évi díjazott mindig tagja a következő évi kuratóriumnak). A kuratórium munkáját idén háromtagú előjelölő bizottság segítette, tagjai: Áfra János, Csuhai István, Pályi Márk.

2016. december 22-én 18 órakor kerül sor a 7. Petri György-díj átadására a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Az est programja:
Köszöntőt mond: Nagy Bálint, az N&n galéria és a díj alapítója
Felolvas: Biró Krisztián és Jassó Judit
Laudációt mond: Parti Nagy Lajos
A díjat átadja Forgách András és Nagy Bálint
Felolvas: Orbán Roza, a 7. Petri György-díj nyertese

A díjátadó után megszólalnak az elmúlt 7 év szereplői: nyertesek, jelöltek, a kuratórium tagjai, a kiadó képviselői.

Közreműködik: Halmágyi Sándor és Darvas Kristóf

A korábbi Petri-díjasok:

2010: Kemény Lili
2011: Bognár Péter
2012: Gazdag Péter
2013: Balaskó Ákos
2014: Beck Tamás
2015: Szaniszló Judit