Hírek – 2004. január 20.

Olasz irodalmi díj Esterházy Péternek

Hírek–2004. január 20.

Hírek

Olasz irodalmi díj Esterházy Péternek
Harmonia Caelestis című regényéért kapott külföldi regény kategóriában Grinzane Cavour díjat Esterházy Péter. Az idén a nemzetközi fődíjat Mario Vargas Llosa perui írónak ítélték oda Torinóban.

A Harmonia Caelestis olasz fordítása tavaly tavasszal jelent meg, miután korábban az író több művét is kiadták Olaszországban: A szív segédigéit, a Hahn-Hahn grófnő pillantását, a Hrabal könyvét és egy esszéválogatást A semmi konstrukciója címmel.


Esterházy Péter a litera kérdésére elmondta, hogy a rádióból értesült a díjról, amikor a könyvéből felolvasott ismerős részletre felfigyelt. A szerző legutóbb tavaly szeptemberben járt Olaszországban, egy mantovai irodalmi fesztiválon, ahol nagy érdeklődést tapasztalt az olasz olvasóközönség részéről, és mint elmondta, könyveinek olaszországi kiadói is ezt erősítik meg az eladott példányszámokra hivatkozva.


A Grinzane Cavour díjat 1982-ben alapították azzal a céllal, hogy a fiatal olvasókat, diákokat megismertessék az iskolai kötelező irodalmon túli olvasmányokkal is.Minden évben kritikusok, írók, újságírók jönnek össze az olasz kulturális élet képviselőivel, hogy kiválasszák a díjazott könyveket. Ezzel párhuzamosan olaszországi és külföldön működő olasz középiskolák (Brüsszelben, Buenos Aires-ben, Párizsban, Prágában) és külföldi egyetemek olasz intézetei (Moszkvában, Salamancában, Connecticut-ban és Stockholmban) is részt vesznek a válogatásban.


A  Grinzane Cavour díjat hét kategóriában ítélik oda: kortárs olasz szerzők, kortárs külföldi szerzők (olasz kiadásban), fordítások, esszék, fiatal írók és a nemzetközi díj, amit az "irodalomnak szentelt életért" adtak eddig többek között Julien Greennek, Bohumil Hrabalnak, Günter Grassnak, V.S.Naipulnak és Doris Lessingnek. A hetedik kategória a kiadói díj, mellyel a kiemelkedő társadalmi szerepvállalást díjazzák.