Hírek – 2008. május 8.

Nyomtatott formában a Wikipedia

A Bertelsman Kiadó könyv alakban jelenteti meg az online-enciklopédiát

Hírek–2008. május 8.

Hírek

Történelmi lépésre szánta el magát a német Bertelsman Kiadó, ősszel kerül a könyvesboltokba a Wikipedia nyomtatott formában. A könyv összeállításának ötlete egy Wikipedia-szerzőtől származik. A Bertelsman kiadói gesztusa szembemegy azzal, hogy manapság egyre kevesebb enciklopédia jelenik meg.

A Wikipedia-könyv különbözni fog a hagyományos lexikonoktól, nem A-tól Z-ig tartalmazza a tudás fontos fejezeteit, hanem címszavakból áll majd, olyanokból, amelyeket az ún. normális lexikonokban nem találunk, állítja a Bertelsmann Lexikon-szerkesztőségének vezetője, Beate Varnhorn. 50. 000 címszó és fogalom, valamint 1000 kép szerepel az új formájú, sokszínnyomású, 19,95 euróba kerülő könyvformátumú wikipediában. Az SPD-vezető Andrea Ypsilanti csakúgy fellapozható lesz benne, mint a hamburgi Reeperbahn vagy a Playstation 3. Egy ilyen enciklopédia a kor szellemének is alapos lenyomata, tette hozzá Varnhorn.

A nyomtatott verzió semmiképpen nem a teljesség igényével jelenik meg, hanem a bázis-tudás szintjén felbukkanó fogalmak frappáns definiálhatóságát teszi lehetővé, üdvözölte a megjelenést a Wikipedia szóvivője, Arme Klempert. A lexikont ebből a szempontból külön lektorálták és a hiányosságokat kiküszöbölték. A szerzői jogok változatlanul a wikipedia kezében maradnak, a könyv összeállításának ötlete is egy wikipedia-szerzőtől származik.

Ezzel a kiadói gesztussal épp ellenkezőt lépett februárban a Brockhaus, amikor amellett döntött, hogy véget vet enciklopédia-sorozatának. Mára azonban korrigálta elhatározását; hamarosan megjelenik a 22. kötet is. "Azt tapasztaltuk, hogy a Brockhaus-enciklopédiának számtalan híve van", nyilatkozta a kiadó szóvivője, Klaus Holoch. A további, folytatólagos kiadásokról azonban később, egy vagy két éven belül döntenek.
 
Forrás: Die Zeit