Hírek – 2005. december 12.

Nincs többé Magyar Irodalmi Díj

Eleve öt évre vállalták a kötelezettséget

Hírek–2005. december 12.

Hírek

Eleve öt évre vállalták a kötelezettséget

A díjat az elmúlt öt évben Esterházy Péternek, Rakovszky Zsuzsának, Bodor Ádámnak, Szilágyi Istvánnak és Parti Nagy Lajosnak ítélték oda, tavaly pedig Tolnai Ottó részesült az elismerésben. Többen arra számítottak, az idén Spiró György és Nádas Péter közül kerülhet ki a januári díjazott.


2006. januárjában nem adják át a Magyar Irodalmi Díjat. Az utóbbi öt esztendőben évi ötmillió forinttal járó elismerés adományozója, a Magyarország Európában Alapítvány befejezi ezt a programot – értesültünk a Népszabadságból.


A Göncz Árpád volt államfő elnökletével létrejött alapítvány eredetileg is öt évre vállalta a kötelezettséget a díj kifizetésére, ez az időszak pedig letelt. Az alapítvány célja az volt, hogy más új díjak is szülessenek, amelyek átvehetik a szerepet.


Az elismerést az elmúlt öt évben Esterházy Péternek, Rakovszky Zsuzsának, Bodor Ádámnak, Szilágyi Istvánnak (aki nem vette át) és Parti Nagy Lajosnak ítélték oda, tavaly pedig Tolnai Ottó részesült a kitüntetésben. Többen arra számítottak, az idén Spiró György és Nádas Péter közül kerülhet ki a januári díjazott.

Nem a Magyar Irodalmi Díj az egyetlen, amely megszűnik. Idén utoljára adták át például az Arany János- és a Szinnyei Júlia-díjakat -- mögülük is kivonult ugyanis a támogató.