Hírek – 2004. június 23.

Múzeumok éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban is

Hírek–2004. június 23.

Hírek

Múzeumok éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban is

Szombaton este hattól vasárnap hajnalig 29 fővárosi közgyűjtemény várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján, melyet idén harmadik alakalommal rendeznek meg Budapesten, a Szent Iván éjszakájához legközelebb eső első szombaton. A fővároson kívüli közgyűjtemények várhatóan a jövő évben kapcsolódnak majd be a programba.
A programban részt vevő Petőfi Irodalmi Múzeumban már hagyományosnak tűnő költőmaratonon várják az érdeklődőket: Kőrössi P. József moderálása mellett este hattól éjfélig olvasnak verseket a felkért szerzők, Rába György, Bella István, Varga Imre, Imreh András, Bódis Kriszta, Gát Anna (hattól); Lator László, Várady Szabolcs, Tábor Ádám, Mezey Katalin, Géher István, Kukorelly Endre, Cselényi Béla, Varró Dániel (héttől); G. István László, Tóth Krisztina, Somlyó György, Gergely Ágnes, Schein Gábor, Zilahy Péter (nyolctól); Csiki László, Szepesi Attila, Térey János, Bodor Béla, Parti Nagy Lajos (kilenctől); Marno János, Lázár Júlia, Payer Imre, Szkárosi Endre (tíztől) valamint Nádasdy Ádám és Kemény István (tizenegytől).
A Költők könyve című kiadvány költőportréiból este hattól nyílik kiállitás, a verniszázst Peti Péter fotóiról Bódis Kriszta tartja.
A Múzeumok éjszakája számos rendezvényéből csak néhány másikat emelünk ki: este fél kilenctől veterán autók és motorok vonulnak fel az Andrássy út - József Attila utca - Lánchíd - Clark Ádám tér útvonalon, és térnek vissza a Közlekedési Múzeumhoz, ahol egy ügyességi versenyen tesznek tanúbizonyságot rejtett értékeikről. A XII. kerületi Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezik meg az első Puck-találkozót. Itt a szerep korábbi megformálói, például Csákányi Eszter, Bezerédi Zoltán, Eperjes Károly, Kaszás Gergő és Rudolf Péter vezetnek a szentivánéji erdőbe. A Magyar Természettudományi Múzeumban "Nefretiti szépségszalonja" várja a szépülni vágyó vendégeket, itt este kilenc és tizenegy között félóránként a mumifikáció rejtelmeibe avatnak be. Aki megéhezne, az a Magyar Kereskedelmi Múzeumban jó helyen jár, ha szereti az édességet: egy csupor csilis csoki mellett formázhat marcipánfigurákat, ha bírja.
Hajnali két óráig a múzeumok között ingyenes buszjáratok közlekednek félóránként az Erzsébet-térről. A Kiscelli Múzeum, az Óbudai főtér és a Batthyány tér között este hat és éjfél között kisbusz szállítja az utasokat, az Andrássy úton riksa is közlekedik.
A rendezvényekre egységes belépőjegyet lehet váltani a múzeumokban a BKV-jegypénztárakban és az NKÖM ügyfélszolgálatán. A matrica felnőttek részére 500, gyermekek részére 250 forintba kerül.