Hírek – 2017. szeptember 4.

Megvan a Margó-díj hosszú listája

Hírek–2017. szeptember 4.

Hírek

Megvan a Margó-díj hosszú listája

Összeállt a Margó-díj hosszú listája. Idén a könyvkiadók 24 első könyvvel neveztek. A díjat az idei őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át október 22-én.


Az őszi Margón kiderül majd, ki nyeri idén a Margó Irodalmi Díjat, amit már harmadik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díjátadón adják át Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját, amit olyan 35 év alatti elsőkötetes író kaphat, akinek látásmódja egyéni, könyve pedig friss és izgalmas. Az idei mezőny 24 könyvből áll, a jelöltek közt akad Kosztolányit és Karinthyt elmacskásító ifjúsági regény, weird országdiagnózis és "Medrol-rock'n'roll". Eredményhirdetés 2017. október 22-én a Teslában. Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, Szabó Zsuzsa, a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

A JELÖLTEK

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők
Könyvmolyképző, 2016, 280 oldal, 2999 HUF

2145-re a világ jelentősen átalakul: a nők meddővé válnak, a gyerekeket laboratóriumban tervezik, és távoli országokból rendelik meg, génmódosított emberszabásúak népesítik be a földet, a selejtes prototípusok jussa pedig a halál. Az Alkonyőrzőkben a világ egyik utolsó apukája küzd lánya biztonságáért és egy génmanipulált kém próbálja összekalapozni a túlélésre valót, miközben olyan kérdésekre keresik a választ, hogy maradtak-e még emberi értékek és mit is jelent egy ilyen steril világban a család.

Tóth Bertók Eszter: Amolyan lépcsőházi, szerelmes
Álomgyár, 2016, 256 oldal, 2999 HUF

Egy fiatal gyógypedagógusra váratlan helyen talál rá a szerelem. Szabadsága közben, melyet önkéntes szobafogságban tölt, beleszeret egy különös fiúba, aki a lépcsőházi biciklitárolóban lakik, mert a szülei kidobták a lakásukból. A történet nem áll meg a hepiendnél, és ismét bebizonyosodik, hogy nem is olyan könnyű elfelejteni valakit, akivel nemcsak az ágyát, de a szívét is megosztotta az ember.

Tóth Kinga: Holvilágképűek
Magvető, 2017, 128 oldal, 2499 HUF

A Holdvilágképűek felemeli a maszkot az immunológiai betegségekkel élők arcáról, kódokat ad a szuperképességekkel rendelkező szekta nyelvének megértéséhez, és megmutatja, mit él át az ember, ha soha nem nyilvánítható teljesen gyógyultnak.

Gombos Tünde: Szerelemtánc
Álomgyár, 2016, 217 oldal, 3299 HUF

Dávid teljesen begubózik, miután egy baleset kettétöri az álmait, és megpróbál beletörődni abba, hogy már sosem lehet boldog. Ekkor lép az életébe a Nő, hogy elhozza a tanulságot, amit a cinizmus hajlamos elfeledtetni velünk: boldogság és második esély mindenkinek jár.

Veres Attila: Odakint sötétebb
Agave Könyvek, 2017, 264 oldal, 2980 HUF

A nyolcvanas évek elején kicsit visszataszító, ám nagyon szerethető lények jelennek meg Magyarországon. Veres Attila regényének mégsem ők, a cellofoidák a főszereplői, hanem mindaz, amit a felbukkanásuk előre jelez. És persze Gábor, aki gondozóként kerül egy cellofoida-telepre, ahol egyre baljósabb és emberi ésszel felfoghatatlanabb események történnek, a világ pedig örökre megváltozik.

Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje - Josef M. két halála
Kalligram, 2017, 526 oldal, 3990 HUF

Két könyvből álló debütálásában Josef Mengelével mesélteti el dél-amerikai bujkálása történtét Gyurkovics Tamás, és elképzeli, mit mondott volna a halál angyala, ha rátalálnak, és őt állítják bíróság elé Jeruzsálemben.

Storno Milán: Földalatti nyár
NOW Books & Music, 2016. 196 oldal, 2900 HUF

Egy szórakozóhelyen talpalni éjszakánként nem túl kellemes, főleg, ha határozott véleményed van azokról az emberekről, akiknek a félig üres vagy félig teli poharait össze kell szedned. A Földalatti nyár huszonéves, egyetemista főhőse filmszkeccsszerű-jelenetekben kallódja végig a 2010-es évek Budapestjét, és próbálja valahogy elterelni a gondolatait arról, hogy ő is pont olyan átlagos, mint az összes többi ember.

Bódi Attila: Lázadni veletek akartam
Jaffa, 2017, 256 oldal, 3490 HUF

Három magyar kamaszfiú, Péter, Zoli és Áron fellázad Ceauşescu diktatúrája ellen 1989 Romániájában. A megtorlás őket sem kerüli el, és egyikük életét veszti. Egy húsz évvel későbbi osztálytalálkozó felszínre hozza a múltjukat, újrarajzolja az erőviszonyaikat és szembesíti az életben maradtakat egykori tetteik következményeivel.

Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!
Menő Könyvek, 2017, 424 oldal, 2990 HUF

Az egész egy nyaraláson kezdődött és látszólag úgy tűnt, hogy nem is lesz belőle semmi, de közös történetük - a felek legnagyobb meglepetésére - az iskolában vett új fordulatot. Soma és az új városba költöző Niki döbbenetére ráadásul nemcsak egy suliba járnak szeptembertől, hanem osztálytársak is lesznek. Sajnos a kezdeti szimpátia ellenére nem startolnak a legszerencsésebben a dolgok, és a szálakat az osztálytársak kavarása is csak tovább kuszálja. A Vedd már észre! több olvasatot kínál, hiszen akár Niki, akár Soma naplójával kezdhetünk, sőt, akár ugrálhatunk is a bejegyzések között.

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám
Tilos az Á Könyvek, 2016, 288 oldal, 2690 HUF

Elhallgatások, önbecsapások, félrenézések, szolid pánikrohamok - a Nincsenapám, seanyám kamasz hősnője akár már most egyetemi disszertációt írhatna egy diszfunkcionális család mindennapi működéséről. Nem csoda, ha alkoholista anyja és a zombisodó Kálmán elől rendre a szobájában keres menedéket, melyet két macskájával, Dezsővel és Fricivel oszt meg, akik egy idő után kísértetiesen hozzák a magyar irodalom két ikonikus alakjának minden heccét és irodalmi bravúrját.

Tatár Viktor - Bianca Maylo: Konrád főfelügyelő utolsó esete
Underground Kiadó

A címadó kriminovellában egy évtizedekkel korábbi, horrorisztikus gyilkosság kísérti a nyugdíj előtt álló német főfelügyelőt. A háború alatt brutálisan megöltek egy prostituáltat, az ügyet nem tudták felgöngyölíteni, a tettest sosem kapták el. Harmincöt évvel később egy hasonló esetről számolnak be a lapok, így Konrád főfelügyelő újra a gyilkos nyomába ered.

Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 248 oldal, 2016, 2549 Ft

Egy középiskolai tanár, Gulyás Péter megírta első regényét, ami egy gimnazista thriller morális kérdésekkel. Az érettségi napja önmagában is elég stresszes, de mi történik akkor, ha még nyomozni is kell, hogy valakinek megmentsük az életét? Nyomozás, halál, gyászmunka, sokkoló jelenet és filozófiaidézet is van a regényben.

Csendes Nóra: Zápor utca
Könyvmolyképző Kiadó Kft. 384 old., 2016, 2549 Ft

Két tizennyolc éves lány, a városi gimnazista, Bogi, és az alföldi faluban élő Róza párhuzamos története ötven év különbséggel. A szerző, Csendes Nóra szintén tizennyolc éves, a Könyvmolyképző legfiatalabb szerzője.

Kocsis Árpád: Oktopusz
Magvető-Forum, 2017, 90 oldal, 2499 HUF

Ki gondolta volna, hogy polip szenvedéseiről olvashatunk 2017-ben? És azt, hogy a takarítók szubkultúráját is megismerjük? Kocsis Árpád kisregényében egy üvegépület diszkrét, de drága környezetében neonfény világítja meg a takarítókat, akik nem értik, mi bajuk az egzotikus halaknak és puhatestűeknek belső medencében.

Décsy Eszter: Ördöggerinc
NOW Books, 2016, 3200 Ft

Egy könyv, amit egyszerre kell olvasni és hallgatni. Décsy Eszter kísérlete kitágítja a könyv határait, a sztorit pedig szabadon engedi. A három egymáshoz kapcsolódó történet Kalapos Éva Veronika, Kautzky Armand és Pálos Hanna előadásában szólal meg.

Herczeg Szonja: Kis üdítő, kis krumpli
Scolar Kiadó, 192 oldal, 2017, 2750 Ft

Harmincegy novella veszteségről, drámáról és drámázásról, valamint egy egész pici reményről. Minden kis történetet rögzíteni kell, ez az egyik fontos tanulság a Magyar Nemzet újságírója, Herczeg Szonja első könyvének.

Pető Péter: Leshatár
Kalligram, 2017, 256 oldal, 2990 HUF

A volt népszabadságos, most 24.hu-s újságíró, Pető Péter első regénye egy futballbíró nézőpontjából, vicces, néha melankolikus mikrosztorikon keresztül mutatja meg a magára hagyott Észak-Magyarországot. Talán a világirodalom egyetlen regénye, ami egy játékvezető nézőpontjából mesél a fociról.

Szerényi Szabolcs: Éhség
Fiatal Írók Szövetsége, 2017, 112 oldal, 1600 HUF

Az biztos, hogy az elmúlt egy évben nem írtak ehhez hasonlóan beteg és fura, ám pont ezért izgalmas könyvet. Valaki fát növeszt magában, más meg uszonyt növeszt, miközben a felső tízezer gasztrosznobságból felzabálja önmagát. A Kreatív főszerkesztő-helyettesének első novelláskötete felkavaró és szórakoztató egyszerre.

T. Rytha: Az álomjáró - Időutazók
Publio, 248 oldal, 990 Ft

Négy főszereplőt, és két idősíkot mozgat első regényében Tóth Rita. Az egyik percben még a lovagok korában járunk a XVI. században, majd hirtelen San Franciscóban találjuk magunkat 2020-ban. Két férfi érkezik a múltból, hogy megszerezzen valamit két lánytól, akiknek egyike mások álmaiban is képes kirándulni.

Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Európa, 2016, 312 oldal, 3290 HUF

Budapesten megjelenik egy szupernóva, miközben emberek érkeznek egy számukra fontos ponthoz az életükben. Kilenc történet rólunk és mindennapi bajainkról, ami olyan egyszerűen, szabadon és vizuálisan beszél, mint amikor egy független filmben megcsillan a napfény a kamera lencséjén. Melankólia, erős történetek és jó stílus.

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva - Szappanopera 1.
Tilos az Á Könyvek, 2016, 333 oldal, 2990 HUF

Melyik sorozatrajongó kamasz ne álmodozott volna legalább egyszer az életben arról, hogy beválogatják a kedvencei közé? Szirmay Ágnes hősnője meg is lépi azt, amiről mások csak ábrándoznak, a castingra pedig elrángatja legjobb barátját is, akibe titokban és reménytelenül szerelmes. A forgatáson cikis és vicces helyzetek váltják egymást, mi pedig csak reménykedhetünk benne, hogy ha nem is pont ez, de valami nagyon hasonló már megtörtént a legrégebben futó magyar szappanopera forgatásain is.

Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
PRAE.hu, 2016, 143 oldal, 2500 HUF

A zsonglőr mosolyog és a gyerekkor ikonikus alakjaival dobálózik. Kacor király, Vitéz László és Róka Rudi találnak egymásra Fekete L. Alfonz testközpontú, szatirikus weird-novelláiban, melyek többek közt a népmeséből, a horror és a fantasy zsáneréből és a történelemből merítenek ihletet. Éhgyomorra történő fogyasztásuk erősen ellenjavallott.

(A JAKKendő-díjnál kezd mintául mutatkozni a kannibalizmus, a tavalyi győztes, Papp-Zakor Ilka kötetében, az Angyalvacsorában angyalokat faltak jóízűen a szereplők >>ember-e az angyal, merülhet fel a kérdés, de mivel a novellában emberszabású, ezt is kannibalizmusnak tekintjük<<, az A mosolygó zsonglőrben pedig bő olajban sütik ki Kun Bélát. – a szerk.)

Lovász Erika: A varázsgömb titka
Publio, 2017, 173 oldal, 2990 HUF

A gyerekotthonban felnőtt Doris szeretné kideríteni, miért felejtették a szülészeten. Nyomozni kezd édesanyja után, és egy antikváriumban különös könyv akad a kezébe. A varázsgömb titka című könyvecskét kézzel írták, és talán nem is olyan véletlen, hogy épp Doris talált rá.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Pozsonyi Pagony, 2016, 210 oldal, 2490 HUF

Egy gyereket megaláznak a saját osztálytársai, az esetről fotó készül, amely aztán felkerül a Facebookra. De ki a tettes és ki az áldozat? Wéber Anikó első regénye leginkább novellák laza füzéreként olvasható, melyben minden fejezet egy-egy gyerek nézőpontját mutatja be. Az osztály tagjainak megismerése ugyanakkor csak még több kérdést vet fel, hiszen még a legmagabiztosabb gyerekről is kiderül, hogy valójában mennyi félelemmel és szorongással küzd. Ez pedig azt sugallja, hogy potenciálisan akár ő is lehet az osztály vesztese.


Címkék