Hírek – 2016. november 28.

Megvan a Horváth Péter-ösztöndíj idei három jelöltje

Hírek–2016. november 28.

Hírek

Megvan a Horváth Péter-ösztöndíj idei három jelöltje

Bencsik Orsolya, Nagy Kata és Szabó Róbert Csaba lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje. Közülük kerül majd ki a győztes, aki 2016. december 8-án az Unplugged Kávézóban átveheti az elismerést.


A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is. 

A díj idei várományosai: Nagy Kata, Bencsik Orsolya és Szabó Róbert Csaba

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben pedig Áfra János nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László. Az Esterházy Péter fájdalmas halálával megüresedett kurátori posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén vagy telén a sajtó jelenlétében adják át – negyedízben 2016. december 8-án (csütörtökön) 18 órakor az Unplugged Kávézóban (Bp., Várfok u. 15.).

A díjra jelölt könyvek

A gyakorlat szerint a kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. A kurátorok az idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra: Bartók Imre: Láttam a ködnek országát (Jelenkor), Bencsik Orsolya: Több élet (Fórum-Magvető), Gál Soma: Sármesék (FISZ), Horváth Benji: Az amnézia útja (JAK-Prae), Hyross Ferenc: Tömegvonzás (FISZ), Lanczkor Gábor: Apás szülés (Jelenkor), Makai Máté: Koriolán dala (FISZ), Nagy Kata: Inkognitóablak (JAK-Prae), Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie (FISZ), Szabó Róbert Csaba: Alakváltók (Jelenkor).

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

A díjátadó ünnepségen közreműködik Víg Mihály.

További információk:

Keresztury Tibor (A „Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért” kuratóriumának elnöke, keresztury.tibor@gmail.com) és Domány Vrannai Katalin (kommunikációs vezető, IFUA Horváth & Partners Kft., mobil: (30) 966 45 05, katalin.vrannai@ifua.hu)