Hírek – 2007. február 7.

Megint nyugat

Ingyenes irodalmi újság 15.000 példányban

Hírek–2007. február 7.

Hírek

Ingyenes irodalmi újság 15.000 példányban
Mártonyi Zoltán (képünkön) az interneten fogható europaTV.hu tulajdonosa és főszerkesztője új projekt megvalósításába kezdett. Könyvhétre időzítik Megint nyugat címmel azt az új irodalmi újságot, amely terveik szerint a széles olvasóközönség számára teszi elérhetővé a kortárs magyar irodalmat. A lap 15.000 példányban kerül majd kiadásra és ingyenes lesz, állami támogatás helyett a piacról, szponzorok, hirdetők útján kíván működni.

A kortárs irodalom nem jut el a széles, a kultúra iránt egyébként érdeklődő közönséghez sem. A több tucat irodalmi lap jellemzően egy-kétezer példányban jelenik meg, vásárlóik nem elhanyagolható részben intézmények, olvasótáboraik jelentősen átfedik egymást. Az alacsony példányszámok miatt mind a lapeladásból, mind a hirdetési díjakból befolyó piaci bevételeik elégtelenek, így több különböző csatornán, de lényegében közpénzekből tartják fenn magukat. A kortárs irodalmat – nem a színvonalát, alkotói szabadságát, igényességét, hanem a megjelenést, a terjesztést, a stratégiát – tehát piacosítani kell: ha pénzért adni nem lehet, mert most még nincs rá elég vevő, akkor olyan példányszámban kell ingyen eljuttatni a közönséghez, hogy a hirdetők számára az már értékelhető legyen, olyan papíron, ami még finanszírozható és olyan formátumban, ami népszerű és könnyen forgatható.” – áll Mártonyi Zoltán a Megint nyugat című, elvileg még csak papíron létező, de Könyvhétre 15.000 példányban A/5-ös formátumban, színes borítóval, ingyenes időközi kiadványként tervezett lap főszerkesztőjének nyilatkozatában.
 
Az elképzelések szerint a lapban versek, novellák, jegyzetek, műfordítások, grafikák, fotográfiák és interjúk kapnak majd helyet, amit a szerkesztők tervei szerint színházjegyek mellé és kulturális közösségi terekben kaphatnak kézhez az olvasók.
 
Mártonyi elképzelését minden bizonnyal nagyban befolyásolta az ő vezetésével 1992-ben elindított, immár 15 éve prosperáló, évente egyszer (novemberben) 15.000 példányban megjelenő 8Ész című kiadvány, amely a budapesti nyolcadikosokhoz ingyen eljutó továbbtanulási tanácsadó újság, valamint az 1993-ban útjára bocsátott hasonló példányszámban megjelenő Tenger-Ész, amelyet minden áprilisban a budapesti érettségizők kapnak kézhez ingyen az iskoláikban. Mindkét újságot a hirdetők tartják el. Mártonyi büszkén hivatkozik arra, hogy „a Tenger-Ész borítóin már az OTP Bank Rt., illetve az OXI nemzetközi márka is hirdetett.”.
 
További ösztönző erőt jelenthetett a 3. évfolyamát kezdő, az Alexandra Könyvkiadó által megjelentetett havonta jelentkező ingyenes kulturális magazin, a Könyvjelző sikere. (Hasonló próbálkozás várható a közeljövőben a Líra csoporttól is.)
 
 
Az europaTV.hu mozgóképes-, hangos- illetve írott tartalmakat közvetítő médiamix. A 2003 márciusi indulás óta az europaTV.hu műsorait 38 országból töltötték le, az összes letöltés átlagosan mintegy 30%-a külföldi hálózatokból történik. A magyar mellett angol, német, spanyol és japán nyelvű adások is készültek, 2006-ban pedig kísérleti jelleggel kínai nyelvű gyermekműsorok gyártására és sugárzására is sor kerülhet az Első Magyar-Kínai Általános Iskolával kötött megállapodás eredményeként. A hírszolgáltatásban licenc szerződések révén a világ vezető napilapjai, a The New York Times és az EL PAIS az europaTV.hu partnerei. A The New York Times és az EL PAIS által biztosított programrész beépítésével a legfrissebb angol és spanyol nyelvű hírek teljesen automatikusan és késleltetés nélkül jelennek meg a csatorna oldalain.
 
Az europaTV.hu alapító főszerkesztője Mártonyi Zoltán. A műsorok főiskolások és egyetemisták közreműködésével készülnek.