Hírek – 2018. november 16.

Meghalt Valachi Anna

Hírek–2018. november 16.

Hírek

Meghalt Valachi Anna

2018. november 16-án, pénteken, hosszú betegség után, 70 éves korában elhunyt Valachi Anna író, irodalomtörténész, József Attila életének és költészetének kutatója – közölte a hírt a család a Literával.


Valachi Anna 1948. június 6-án született Újpesten. Író, irodalomtörténész, egyetemi magántanár.

Az ELTE Bölcsészkarán diplomázott 1977-ben, magyar-népművelés szakon. Több mint három évtizeden át kulturális újságíróként és olvasószerkesztőként dolgozott.
Posztgraduális tanulmányai során, József Attila családi és kortársi kapcsolatait földolgozva, megszerezte a bölcsészdoktori (1983), majd az irodalomtudomány kandidátusa (1999) tudományos fokozatot. Ugyanezért kaphatta meg 1999-ben – még főhivatású újságíróként – a Déry Tibor-díjat.

Az 1999/2000-es tanévtől kezdve főiskolai oktató lett, s – az irodalom és a sajtó szerves kapcsolatát személyében is szimbolizálva – műfajismereti szemináriumokat vezetett 2006-ig a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán, a kommunikáció és a fotóriporter-képszerkesztő szakon. 2003-ban főiskolai tanárrá nevezték ki, 2007 őszén pedig magántanári címet adományozott számára a Kaposvári Egyetem Szenátusa.Irodalomtörténészként fő kutatási területe: József Attila élete és költészete; az alkotáslélektan, valamint az irodalom és a pszichoanalízis kapcsolata. E két fontos tudományterület közelítésére törekedett, úgy is, mint a Ferenczi Sándor Egyesület választmányi tagja és a József Attila Társaság társelnöke. E két szakmai szervezet közös rendezvényeként 2002 óta közös műhelybeszélgetés-sorozatot szervezett irodalmárok, pszichológusok, analitikusok, pedagógusok és diákok számára az irodalom, a művészetek és a pszichoanalízis kapcsolódási pontjairól, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Művészet és pszichoanalízis címen.

A Thalassa folyóirat felelős szerkesztője, az Imago Budapest szerkesztő bizottságának tagja volt. A Digitális Irodalmi Akadémia munkájában Rákos Sándor szakértőjeként vett részt.

Művei: A színjátékos életei: a főszerepben Őze Lajos, 1993; József Jolán, az édes mostoha: egy önérvényesítő nő a XX. század második felében, 1998; József Attila. Élet-kép-sorozat, 1999; Ámor kínja, mámora. Versek a szerelemről. Szerk., 2000; „Én, József Attila, itt vagyok", 2002; A szépség koldusa: József Attila szerelmei, 2005; Irgalom, édesanyám: a lélekelemző József Attila nyomában, 2005; Amit szívedbe rejtesz. József Attila égi és földi szerelmei, 2006; Csigavonalban a Parnasszusra: Rákos Sándor földi poklai és táguló költői világa: alkotáslélektani fejlődésregény, 2009; A nő számomra rejtély: József Attila asszonyai, 2013; Szépségkoldusok. Párhuzamos életrajzi dráma, dokumentumok alapján, két részben; Napkút, 2014; Szépségkoldusok irodalmi hősök titkos szerelmei; Cédrus Művészeti Alapítvány, 2015.

A Literán 2009-ben naplót írt, amelynek hét darabja itt olvasható.

Búcsúztatásáról később gondoskodnak.


Címkék