Hírek – 2018. június 14.

Meghalt Bán Magda

Hírek–2018. június 14.

Hírek

Meghalt Bán Magda

Bán Magda irodalmi szerkesztő, újságíró hosszú, méltósággal viselt betegség után 2018. június 13-án, 66 évesen elhunyt. A Magyar Rádió szerkesztő riportereként és műsorvezetőjeként nagy számú művet alkalmazott rádióra, kiváló interjúkat és életműinterjúkat készített. Az irodalmi élet pótolhatatlan alakja volt.


Irodalmi szerkesztő, újságíró. 1952. április 10-én született. Az ELTE BTK magyar-orosz szakán végzett, a MÚOSZ újságíróiskola elvégzése után újságíróként helyezkedett el, az Új Tükör, az Ország-Világ, a Film Színház Muzsika munkatársa volt, de írt a Magyar Nemzetbe és az Élet és Irodalomba is. 1981-ben Móricz Zsigmond ösztöndíjat kapott. 1977 és 2006 között a Magyar Rádió külső, majd belső munkatársa, szerkesztő, riporter, műsorvezető. Háromszor kapta meg a Magyar Rádió nívódíját.


20 évig szerkesztette az Ünnepi könyvhét Vörösmarty téri színpadjának programját. Életút-interjúkat készített olyan szerzőkkel, mint Poszler György, Beney Zsuzsa, Nádas Péter, Juhász Ferenc és Faludy György. Szerkesztőként is tevékenykedett, többek közt ő gondozta Nemes Nagy Ágnes Szőke bikkfák (verselemzések) kötetét a Móránál, 1988-ban és Mikszáthné Mauks Ilona visszaemlékezéseit a Palatinusnál, 2010-ben.

2008 és 2013 között a Nyitott Műhely Alapítvány elnöke volt. A Nyitott Műhelyben emellett sorozatokat szervezett, és beszélgetéseket vezetett.

Rádióra alkalmazta Degré Alajos visszaemlékezéseit Máté Gábor előadásában, Mauks Ilona visszaemlékezéseit Tolnai Klárival, Szabó Magda Für Elisét Molnár Piroskával, Bánki Éva Aranyhímzés című művét Kézdy Györggyel és Básti Julival, Sándor Iván Tengerikavicsát Gábor Miklóssal, Géczi János Viotti ür négy vagy öt élete című művét Vallai Péterrel és Bánsági Ildikóval, Márai Sándor Naplók 1956­-57 művét Bálint Andrással, Cserna Szabó András és ­Darida Benedek Nagy macskajajkönyv, avagy süssünk-főzzünk másnaposan kötetét Scherer Péterrel és Tóth Józseffel, Esterházy Péter Harmonia caelestisét 10 részletben a szerző előadásában, Nádas Péter Párhuzamos történetek­ című művének részleteit 3x30 percben a szerző előadásában.

Balassa Péterrel 1997-ben folytatott beszélgetése a Jelenkor oldalán olvasható. A Literán Ottlik Géza születésének 100. évfordulóján jelent meg az eredetileg a Film-Színház-Muzsikában közölt, 1985-ös interjúja Ottlik Gézával (előtte az ő visszaemlékezésével), 2007-es beszélgetése Nádas Péterrel szintén nálunk olvasható, Vizit címen. A Szépírók Társaságának tagja volt. Életének utolsó éveiben Szépírók a KSH Könyvtárban című beszélgetéssorozatának többek közt Spiró György, Csaplár Vilmos, Szilágyi Ákos, Szávai Géza, Saly Noémi és Németh Gábor volt a vendége.

Kiváló rádiós szerkesztő volt, remek beszélgetőpartner, értő, érzékeny kérdező, tevékeny szervező, több mint harminc évig, haláláig az irodalmi élet pótolhatatlan alakja. Fájdalommal búcsúzunk tőle.


Címkék