Hírek – 2006. július 7.

Meghalt Bada Dada Tibor

A megemlékezést a Kultiplexben, július 11-én tartják

Hírek–2006. július 7.

Hírek

A megemlékezést a Kultiplexben, július 11-én tartják
2006. július 4-én, 43 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt Bada Dada, újvidéki származású képzőművész, költő, akinek nevét többek között a Tudósok nevű zenekar tagjaként ismerhette meg a közönség. 

Bada Dada (Bada Tibor) 1963-ban született Újvidéken. Művészképző középiskolába járt, ezt követően tengerészkatona volt Pulában, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének volt hallgatója. Ezután szabad művészként tevékenykedett. Életét leginkább a festészet töltötte ki, valamint a költészet és alkalmanként a zene, emellett alkalmi fizikai munkákat vállalt és kalligráfiai megbízásokat. Magyarországon leginkább a Tudósok együttes tagjaként ismerték meg, valamint a drMáriással adott performance-, költészeti- és zenei duófellépéseik nyomán. Szellemileg Szentendrén érezte otthon magát, ahová meleg baráti szálak kötötték az egykori Bizottság tagjaihoz. (...) Népszerűségét, ismertségét leginkább az Apa kocsit hajt című szerzeményének köszönheti, amelyet még újvidéki műteremszobájában készített egy közönséges kazettás magnóval, amelyre egyszerre énekelt és harmonikázott. 1992-ben költözött Magyarországra, ahol a Tudósokkal készítetett lemezeit jórészt a Bahia kiadó adta ki, és e kiadó nevéhez fűződik az 1996-ban kiadott képzőművészeti tevékenységét is legátfogóbban bemutató kötete, a drMáriással együtt szerzett Égevő című reprezentatív album. Bada Dada az utóbbi években félig visszavonultan élt Rákoskeresztúron. Főleg képzőművészettel foglalkozott és néhány különös hangulatú öndokumentáló filmet és hangfelvételt készített. Eksztatikus életigenlés, humor és erotika, valamint a súlyos depresszió, kiábrándultság és élettagadás egyformán jellemzik műveit. Alkotói tevékenysége a magyarországi és a vajdasági avantgarde és underground kultúra egyik meghatározó és megkerülhetetlen egyéniségévé tette.
 
Bada Dadától július 11-én, kedden kiállítással és koncerttel vesznek búcsút barátai a Kultiplexben. Temetésére szűk családi körben kerül sor.
 
 
Forrás (részben): A38 Hajó honlapja
A megemlékezésről további információk a napokban várhatóak a Kultiplex oldalán.