Hírek – 2009. április 20.

Megalakult és nyilatkozatot tett közzé a MKKE Független Kiadói Tagozata

Hírek–2009. április 20.

Hírek

Megalakult és nyilatkozatot tett közzé a MKKE Független Kiadói Tagozata
Április 17-én 33 könyvkiadó részvételével megalakult a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Független Kiadói Tagozata. Az alakuló ülésen a tagozat nyilatkozatot fogadott el, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

A tagozat fő célkitűzése a kiadók sajátos szempontjainak megfogalmazása és képviselete a könyvszakma egészének érdekeit, a magyar kultúra és művelődés értékeinek megőrzését szolgáló érdekegyeztetési folyamatokban. A tagozat elnöke Csordás Gábor (Jelenkor Kiadó), elnökhelyettese Szuba Jolanta (Ventus Libro Kiadó) és Vince Eszter (Vince Kiadó) lett.

Nyilatkozat

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Független Kiadói Tagozata 2009. április 17-én megtartott alakuló ülésén az alábbi nyilatkozatot fogadta el:

A könyvszakma egészét súlyosan érinti a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek a könyvkiadók, ha a válság finanszírozásának költségei aránytalan mértékben hárulnak rájuk. Az évek során kialakult bizományos értékesítési forma mindig is túlzott terhet jelentett számukra. Az elmúlt tizenöt évben a bizományosi árrés átlagosan tizenöt százalékkal emelkedett. Így ma egy könyv árának nagyjából a fele a kereskedőnél marad, és a másik felén osztozik a nyomda, a szerző és a kiadó (összes egyéb partnerével, bedolgozó munkatársával és alkalmazottjával egyetemben).
A terjesztők részéről fokozódik a nyomás részesedésük további, esetenként radikális mértékű növelése érdekében. A könyvek árának emelésével lehetetlenség tovább terhelni az olvasók pénztárcáját, ráadásul nem is hozna megoldást, hiszen az áremelés túlnyomó része is a kereskedőhöz vándorolna az árrésben. Így ez a folyamat mindenképpen a kiadók ellehetetlenüléséhez vezetne. Az egyre hosszabb fizetési határidők kikötése és a rendszeres késedelmes fizetés tovább súlyosbítja a helyzetet.
A fentiek miatt a Független Kiadói Tagozat a jelenleg is magas bizományosi árrés további emelését nem tartja sem indokoltnak, sem elfogadhatónak.

Felszólítunk minden magyar könyvkiadót, hogy a magyar kultúra és művelődés értékei védelmében csatlakozzon ehhez a nyilatkozathoz.

Animus Kiadó, Balázs István
Balassi Kiadó, Kőszeghy Péter
Ciceró Könyvstúdió, Szamosi Ivánné
Dialóg Campus Kiadó, Dr. Bázing Zsuzsanna
General Press, Lantos Kálmánné
Glória Kiadó, Bodnár János
Helikon Kiadó, Szabó Erika
Holnap Kiadó, Dr. Milkovich Eszter
Jelenkor Kiadó, Csordás Gábor
Jószöveg Műhely, Fáy Éva
K.u.K. Kiadó, Köves József
Kossuth Kiadó, Kocsis András Sándor
Könyvmolyképző, Katona Ildikó
Kráter Műhely, Szutor Ágnes
Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Biernaczky Szilárd
Napvilág Kiadó, Katona Márta
Nyitott Könyvműhely, Halmos Ádám
Officina 96 Kiadó, Balogh Katalin
Osiris Kiadó, Gyurgyák János
Panem Kiadó, Tarr Zsuzsa
Park Kiadó, Rochlitz András
Perfekt Kiadó, Simonyi Kata
Presskontakt Bt., Nógrádi Gábor
Saxum Kiadó, Müller Ágnes
Scolar Kiadó, Érsek Nándor
SZAK Kiadó, Kis Ádám
Századvég Kiadó, Dr. Varga Zoltán
Trivium Kiadó, Zádor Zsolt
Typotex Kiadó, Votisky Zsuzsa
Ventus Libro Kiadó, Szuba Jolanta
Vince Kiadó, Gál Katalin
Well-Press Kiadó, Nagy Péter
Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, Besze Barbara

A nyilatkozathoz az alábbi címen lehet csatlakozni: fukita@googlegroups.com