Hírek – 2009. január 22.

Márai Sándor-díj Békés Pálnak, Háy Jánosnak és Molnár Vilmosnak

Hírek–2009. január 22.

Hírek

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter és dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár ma adta át a Márai Sándor-díjat Békés Pálnak, Háy Jánosnak és Molnár Vilmosnak.

Hagyományosan január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adják át a Márai Sándor-díjat. A díj írói életműért vagy az előző évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható állami kitüntetés. A díjat – melynek jutalomösszege 200 000 Ft/fő – évente  három személy kaphatja, amelyből egyik határon túli.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter és dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a mai napon Márai Sándor-díjat adományozott

Békés Pál József Attila-díjas írónak, regényeiért, ifjúsági műveiért, nemzetközi színtéren is elért sikereiért, 
                        
Háy János József Attila-díjas írónak, színműírónak, eddigi prózaírói munkásságáért, A Gyerek című nagy sikerű regényéért,

Molnár Vilmos csíkszeredai prózaírónak, különleges hangulatú novelláiért, eddigi köteteiért, a magyar és az erdélyi irodalmi sajtóban közölt munkáiért.

A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 80, vastagsága 8 milliméter. Az érem Csikai Márta szobrászművész alkotása, egyoldalas, Márai Sándor domború arcképét ábrázolja, és MÁRAI SÁNDOR-DÍJ (1900-1989) felirattal van ellátva.