Hírek – 2014. november 7.

Mán-Várhegyi Réka kapja a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Hírek–2014. november 7.

Hírek

Mán-Várhegyi Réka kapja a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Mán-Várhegyi Réka író lett a második alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított szűkös anyagi források idején.  Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj díjátadója - 2014

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra. Az elismerés az idei évtől kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth&Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). A díjat tavaly, első alkalommal Krusovszky Dénes vehette át. 

Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj díjátadója - 2014

Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj díjátadója - 2014

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke), Esterházy Péter író (az ösztöndíj védnöke, kurátor), Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

A kuratórium először összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Babiczky Tibor, Bajtai András, Fehér Renátó, Kerber Balázs, Lanczkor Gábor, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Márta Júlia, Nemes Z. Márió, Pőcze Flóra, Tóth Kinga.

Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj díjátadója - 2014

Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj díjátadója - 2014
Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Bajtai Andrást, Lanczkor Gábort és Mán-Várhegyi Rékát.

A győztest a kuratórium elnöke a sajtó jelenlétében a díjátadó ünnepségen nevezte meg, amelyen közreműködött a Márkos Albert-Kovács Márton-duó.

Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj díjátadója - 2014

MÁN-VÁRHEGYI RÉKA (1979)

Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő. Erdélyben született, Magyarországon nőtt fel, Budapesten él. Az ELTE szociológia-esztétika szakán diplomázott. 2013-ban JAK-kendő díjat, 2014-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat kapott. Első kötete Boldogtalanság az Auróra-telepen címmel 2014-ben jelent meg. Szerkesztőként dolgozik egy gyerekkönyvkiadónál, gyerekkönyveket is ír.