Hírek – 2008. október 21.

Ma kerül sor Janus Pannonius újratemetésére

A Pécsi Egyházmegye "megbocsátja" a költő kilengéseit

Hírek–2008. október 21.

Hírek

A Pécsi Egyházmegye "megbocsátja" a költő kilengéseit
Félezer mandulafa elültetésével és több tárlat megnyitásával ünneplik ma, október 21-én Janus Pannonius újratemetését. A Pécsi Egyházmegye nagyságához méltóan temeti újra a költőt, "megbocsátva fiatalkori kilengéseit ". A csontokat  1991-ben találták meg, de csak 17 év kutatás után jelenthető ki biztosan, hogy Janus Pannonius feküdt a feltárt sírban.

Janus Pannonius csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor fedezték fel. A püspökség eddig is valószínűsítette, de a legújabb antropológiai vizsgálatok idén tavasszal kapott eredményei alapján biztosra veszi, hogy Janus Pannoniust és értékeit találták meg a feltárt sírban. A kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év után vitték a pécsi bazilikába, ahol a török uralom miatt 7 évig rejtegették, majd Mátyás király adta ki az utasítást, hogy temessék el az altemplom egyik szegletébe.
 
 

A költő koponyája
 
 
A Régészeti Múzeum október 16-án adta át az egyházmegyének Janus Pannonius földi maradványait, amelyek egy horganyzott rézlemezekkel díszített fakoporsóba kerültek. A volt pécsi püspököt a bazilikában október 20-án délután ravatalozták fel és huszonnégy órás virrasztás alatt bárki leróhatja tiszteletét előtte. Október 21-én, kedden kerül sor a püspöki szentmisére és a temetésre délután három órakor a székesegyház altemplomában. Janus Pannoniust Dulánszky Nándor püspök mellett helyezik végső nyugalomra, síremléke Rétfalvi Sándor szobrászművész munkáját dicséri.
 
Mayer Mihály megyéspüspök korábbi nyilatkozataiban kiemelte, hogy a Pécsi Egyházmegye nagyságához méltóan temeti újra Janus Pannoniust, "megbocsátva" fiatalkori kilengéseit. "Pajzán verseiben az ifjúkor divatjának hódolt, aztán benőtt a feje lágya, és akarta a társadalmat vezetni, szervezni. A szenteket is a tökéletesedésük folyamatában vizsgáljuk, nem azt nézzük, milyenek voltak fiatalon" - fogalmazott a megyéspüspök.
 
 Az újratemetéshez kapcsolódik az  északi városfal mentén tartott mandulafa-ültetés, amelyen sok önkéntes mellett közéleti szereplők, tudósok, művészek, cégvezetők is részt vesznek. Továbbá az újratemetés alkalmából a Pécsi Püspöki Könyvtár megjelenteti a Janus Pannonius pécsi püspök dicsőítő éneke veronai mesteréhez, Guarinóhoz című, 1518-ban, Baselban kiadott kötetének reprint kiadását, amelyből mindössze kétszáz készült és 120-130 kerül kereskedelmi forgalomba. Ezen kívül szerte a városban számos kiállítással emlékeznek a költőre.

Címkék