Hírek – 2018. július 20.

Levelek a börtönből

Hírek–2018. július 20.

Hírek

Levelek a börtönből

Különleges könyvben közel egy évtizednyi levelezés Thomas Bernharddal, Philiph Roth jelentőségének vizsgálata új szemszögből, és Nelson Mandela börtönből írt levelei, interjú Anne Tylerrel, és Sir Conan Doyle nyomoz. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.


Levelek Thomas Bernhardhoz

fotó: Numero Cinq Magazine

A Neue Zürcher Zeitung hírt adott egy különös könyvről: Briefe an Thomas Bernhard. Az újonnan megjelent kötet Thomas Bernhard egykori szereksztőjének, Anneliese Botondnak az íróhoz írt leveleit tartalmazza. Anneliese Botond 1962-ben kerül a németországi Insel kiadóhoz, ahol munkája miatt még abban az évben megismerkedik az osztrák származású Bernharddal. A közös munkájuk okán folytatott levelezések hamarosan személyesebb hangvételre váltanak: Anneliese Botond az író lelki támaszává válik és barátság alakul ki köztük. Botond 1970-ben Latin-Amerikába utazik, a levélváltás ritkul, de nem szűnik meg. A kötet érdekessége, hogy a közel 150 levél mind Botond írása, ugyanis Bernhard leveleit később megsemmisítette. „A Botond-levelek feltárják ennek a kapcsolatnak a rendkívüli gazdagságát. A kapcsolatét, melyből ennek a nőnek végül el kellett menekülnie” – mondta Dr. Peter Fabjan, Thomas Bernhard testvére.


Philiph Roth, generációja legkomolyabb és legjobb humorú írója

fotó: Dominique Nabokov

Nathaniel Rich, a The New York Review of Books-on megjelent cikkében saját tapasztalatain és élményein keresztül igyekszik felülvizsgálni Philiph Roth, idén elhunyt zsidó származású, amerikai író munkásságát. Rich azzal érvel, hogy az író halála óta megjelent értékelő cikkek és egyéb írások ellentmondásosak, ám abban megegyeznek, hogy Roth munkásságának kulcsa a karakterei életrajzi körülményeiben rejlik, hiszen regényeinek főszereplői gyakran zsidó, középosztálybeli, önkínzó szexfüggők. A posztumusz kritikák innen kiindulva vagy felmagasztalják, vagy éppen gyakran fárasztóan önismétlőnek igyekeznek beállítani Roth regényeit. Rich szerint azonban Roth nagyságát az egyedit és a részleteket észrevevő és feltáró figyelme, valamint az átlagosság figyelmen kívül hagyása adja. Különösen éles szemmel vette észre a fizikai részleteket, melyekkel felfedte emberek, helyek, történések és kapcsolatok jellegzetességeit. Roth 2012-ben jelentette be visszavonulását, most, 2018-ban pedig belépünk abba a korszakba, amely – Blake Bailey készülő Roth-önéletrajzának közeledtével – az író újraértékeléséről szól. Nehéz megjósolni egy szerző jövőbeli megítélését – teszi hozzá Rich –, de véleménye szerint Roth néhány generáció múlva a huszadik század második felének központi alakja lesz az amerikai regényírók körében.


Nelson Mandela levelei a börtönből

fotó: Wikipédia

Nelson Mandela, mielőtt Dél-afrikai Köztársaság elnöke lett, huszonhét éven keresztül ült börtönben az apartheid elleni harca miatt. A börtönben sem adta fel küzdelmét, ezt bizonyítják a családjának írt megható és a különböző hivataloknak írt elszánt levelei. Mandela születésének századik évfordulójára jelent meg először angolul a börtönben írt leveleiből válogatáskötet. Az Independenten beleolvashatunk a kötetbe.

Anne Tyler menekülésről és kedvenc íróiról

fotó: The Associated Press

A Pulitzer díjas szerző a Guardiannak adott interjút legújabb regénye, a Clock Dance kapcsán. Anne Tyler huszonkét regényt írt, köztük az Alkalmi turistát és a Fekete bárányt. Több, mint ötven éve él Baltimore-ban, mely több könyvét ihlette. Tyler ritkán ad interjút, ám az utóbbi időben úgy érzi, mindent meg kell tennie az irodalom népszerűsítéséért, ugyanis ez nem csak a kiadó, hanem a szerző dolga is.


Amikor Sherlock Holmes megalkotója a végére járt egy valódi gyilkosságnak


A The New York Times adott hírt Margalit Fox új könyvéről, mely a Sherlock Holmes történetek szerzőjének, Sir Arthur Conan Doyle-nak új arcát mutatja be. A tizenkilencedik század végén született híres detektív munkáját Doyle-nak sikerült a valóságban is elvégeznie. Csakúgy, mint a regényekben. Megvizsgálta az adatokat, végére járt a gyanúknak és felülbírálta a rendőri igazságszolgáltatás munkáját, amikor az szükséges volt.

Szijj Márton - Modor Bálint