Hírek – 2013. december 5.

Lángh Júlia és Nyerges András Füst Milán-díjas

Hírek–2013. december 5.

Hírek

Lángh Júlia és Nyerges András Füst Milán-díjas

2013. december 5-én 17 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös termében adják át az idei Füst Milán-díjakat, melyeket ez évben Lángh Júlia és Nyerges András vehet majd át prózaírói munkássága elismeréseként. 


A laudációkat Bán Zsófia és Dérczy Péter mondja.
A díjhoz oklevél, Füst Milán-plakett és 250.000 forint jutalom jár.

A kuratórium tagjai voltak: Budai Katalin, aki még részt vett a döntésben, s akinek munkájáról a díjosztáson emlékeznek meg a jelenlévők, valamint Földényi F. László és Sándor Iván elnök.
A Kuratórium új tagja: Márton László lesz.

LÁNGH JÚLIA

Lángh Júlia 1942-ben született Budapesten. Számos más foglalkozás mellett kisebb-nagyobb szünetekkel újságíróként tevékenykedett, néhány évig külsősként a budapesti Kossuth Rádiónál, később mint a Szabad Európa Rádió párizsi tudósítója, majd 1984-től '93-ig, a rádió bezárásáig, müncheni szerkesztője.

Már elmúlt ötvenéves, amikor elment egy évre Afrikába, egy nigeri bozótfaluba óvónőnek, azzal a határozott szándékkal, hogy ebből a tapasztalatból könyvet ír, ami majd végre lehetővé teszi számára, hogy érzelmileg képes legyen húsz év külföldi élet után visszatérni Magyarországra. 
A kötet, Közel Afrikához, a Magvető Kiadónál jelent meg 1996-ban.
A budapesti életbe újságíróként már nem illeszkedett vissza. Inkább megírta gyerekkorát, a keresztény úri középosztály életét az 50-es években. Tartva attól, hogy érződik rajta némi önterápiás jelleg, a kéziratot sokáig nem adta ki a kezéből.
Néhány év múlva visszament Afrikába, ezúttal N’Djamenába (Csád), rádiós újságírást tanítani mozgássérült afrikaiaknak. Ebből a tapasztalatból is könyv lett, Vissza Afrikába címmel, amely a Magvetőnél 2001-ben jelent meg.
Ezek után fölbátorodva elővette a fájlokban rejtegetett kéziratot, kiadhatóra pofozgatta; a Magvető Egy budai úrilány címmel 2002-ben adta ki.
Továbbra is publikált afrikai vagy hazai közéleti témákról néhány újságban és folyóiratban. Beleszeretett a Magyarországon alig ismert frankofon afrikai regényekbe. Évek óta gyűjtögeti az anyagot egy kötethez, amelyben az afrikai életet mutatná be, sokféle szempontból, az afrikai irodalom elmúlt fél évszázadának prózájából kiemelt idézetekkel és többé-kevésbé személyes kommentárokkal. Ebből időnként közöl részleteket, legtöbbször a Magyar Lettre nyári számaiban.
Közben megírt néhány emléket a Franciaországban töltött éveiről, amely Párizs fű alatt címmel jelent meg a Magvetőnél.
Fikciót nem ír. Kanyargós életéből telik még néhány könyvre, ha lesz ereje és mersze megírni.

(Forrás: Szépírók Társaságának honlapja)

NYERGES ANDRÁS

1940. január 3-án született Budapesten. 1956. október 3-án jelent meg az első verse nyomtatásban. 1963-ban első verseskötete Emberi hitben címmel. Dolgozott a Művelődési Minisztérium sajtóosztályán, a Színháztudományi Intézetben, volt a Kritika filmkritikusa. Tizenkét évig dolgozott könyvkiadóban, előbb a Kossuthban, majd a Móra Kozmosz szerkesztőségének vezetője lett. Olvasószerkesztőként töltött egy évet a Köztársaság c. hetilapnál, majd 1993-tól 2006-ig a Magyar Hírlapnak írt heti rendszerességgel publicisztikákat, előbb Szúrópróba, később Színrebontás címmel. Utóbbi rovattal 2006 végén, amikor a Magyar Hírlapot átállították szélsőjobboldali orgánummá, átköltözött az Élet és Irodalom hasábjaira. Ezekből az írásaiból négykötetnyi válogatás jelent meg - s legalább ekkora anyag van még kéziratban. Drámáját (Az ördög győz mindent szégyenleni) 1985-ben mutatta be a kisvárdai Várszínház, majd a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. 1996-ban megjelentette válogatott verseit (Esték a körmönfonóban). Legnagyobb vállalkozása egy önéletrajzi regénytrilógia, ennek első kötete, a Voltomiglan itthon kétszer, 2002-ben és 2007-ben jelent meg, német fordítása Nichtvordemkind címmel szintén kétszer, 2009-ben pedig Non davanti ai bambini címmel olaszul. Folytatása, a Tévelygések kora 2009-ben jelent meg, majd ezt követte a befejező rész, A barátságszédelgő. Harmincegy éve boldog házasságban él, fia: Nyerges Gábor Ádám, maga is publikáló író. 

Publicistaként háromszor részesült elismerésben: 1990-ben Gábor Andor-, 2000-ben Pulitzer-emlék, 2004-ben Magyar Lajos-díjat kapott. 

Forrás: Nyerges András honlapja