Hírek – 2018. szeptember 19.

Lánctalp és macskakő – A FISZ tudományos konferenciája 1968-ról

Hírek–2018. szeptember 19.

Hírek

Lánctalp és macskakő – A FISZ tudományos konferenciája 1968-ról

A prágai tavaszt félszáz éve eltipró tankok alaposan berozsdásodtak már, a párizsi lángvörös üstökök pedig őszbe fordultak. Marx és a Coca-Cola gyermekei ötven év alatt jócskán megöregedtek, de tetteikről eddig kevés objektív kommentár született. A Fiatal Írók Szövetsége Lánctalp és macskakő című, október 18-án és 19-én, a B32 Galéria és Kultúrtérben tartandó tudományos konferenciája közelítéseket ígér 1968 ismert és kevésbé ismert arcaihoz.


Jelszavak és vezényszavak, macskakövek és lánctalpak, radioaktivitás és LSD-hallucinációk – 1968 alaposan megrázta a világot. Az amerikai újságíró, Mark Kurlansky szerint négy tényező együttes jelenlétének köszönhetően lett hatvannyolc ennyire sűrű év. A polgárjogi mozgalmak, amelyek akkoriban újak voltak és eredetiek, egy új nemzedék fellépése, amely annyira elidegenedettnek érezte magát, hogy elvetette az uralom összes létező formáját, egy háború, amelyet annyira egyöntetűen gyűlöltek, hogy világszerte kapóra jött az indítékot kereső, önjelölt forradalmároknak, továbbá az az egyáltalán nem elhanyagolható faktor, hogy mindez éppen akkor történt, amikor a televíziózás nagykorúvá vált már ugyan, viszont túlságosan új volt még ahhoz, hogy irányítani, szűrni lehessen a híradásait.
A hatvannyolcat meghatározó politikai villongások mentén pezsgő szellemi és művészeti élet is kialakult, a világ nyugati felén éppúgy, ahogy a vasfüggönytől keletre. Vajon ma hallatszanak-e még ennek az évnek a vitái? Túléltek-e fél évszázadot filozófiai divatjai? Fel tudjuk-e még idézni sokkoló drámáit, kultikussá váló filmjeit és ezerszer ismételt dalait? Minden töredékben ránk maradt mozaikkocka, minden eszünkbe ötlő refrén azt súgja: hatvannyolcnak számtalan arca van. Ha pedig alaposabban megvizsgáljuk ezt a sűrű évet, látni fogjuk, hogy hatvannyolc nincs is, helyette hatvannyolcak vannak. Kopottak, kanonizáltak, őszinték, megkérdőjelezhetők. Vagyis nagyon különfélék. A Prágába félszáz éve bevonult tankok alaposan berozsdásodtak már, a párizsi lángvörös üstökök pedig őszbe fordultak azóta. Marx és a Coca-Cola gyermekei jócskán megöregedtek, de tetteikről mindezidáig kevés objektív kommentár született.


A Fiatal Írók Szövetségének tudományos konferenciája közelítéseket ígér ehhez a sűrű évhez. A Lánctalp és macskakő című tanácskozáson hatvannyolc szürke mindennapjairól és színes (más)világairól, valamint kevésbé ismert forradalmairól is hallhatunk előadásokat. A szervezők kerekasztal-beszélgetést rendeznek 1968 irodalommá alakításának lehetőségeiről, és ugyancsak kerekasztal keretében vizsgálják a csehszlovákiai bevonulásnak a visegrádi országok emlékezetében hagyott nyomait, illetve hatvannyolcnak a magyar művészetre gyakorolt hatását. Egy városi séta keretében bejárhatjátok a FISZ-szel a kulturális ellenállás budapesti helyszíneit, és meghallgathatjátok a Beatles ötven éve megjelent, kultikus Fehér albumát. A konferencia zárásaként pedig egy meglepetés mozizással készülnek: levetítik 1968 legsikeresebb filmjét.

Alább a két napos tanácskozás részletes programja található!


Facebook-esemény:
https://www.facebook.com/events/891635884359197/


OKTÓBER 18.

14:00–15:30
Kinek a forradalmai? – 1968 kevésbé ismert arcai
KUSAI SÁNDOR ZOLTÁN: Liu Sao-Csi és a kínai kulturális forradalom – 1968 néhány tanulsága a világ másik végéről
EGERESI ZOLTÁN: A szakszervezetek és a Szürke Farkasok – Törökország és 1968
VUKMAN PÉTER: Az 1968-as jugoszláv diáktüntetések

16:00–17:30
Egy makró, egy tank, nem csak egy kaland – 1968 mint irodalmi alapanyag
Kerekasztal-beszélgetés Havasréti József, Horváth Viktor és Végel László írók részvételével. Moderál: Tinkó Máté

18:00–19:00
Pop art a cselédszobában, ellenművészet az Egyetemi Színpadon
Városi séta a kulturális ellenállás budapesti helyszínein Bódi Lóránttal, a COURAGE nemzetközi kutatóprogram munkatársával. (Regisztráció: lanctalpesmacskako@gmail.com)

19:30–21:30
Lemezjátszó – 1968 special
The Beatles (White album)
Lemezelemző: Delov Jávor (Random Trip)
Házigazda: Horváth Gergely
Belépő: 800 Forint

 

OKTÓBER 19.

14:00–15:30
Prágai ősz – a csehszlovákiai bevonulás a visegrádi országok emlékezetében
Kerekasztal-beszélgetés Hunčík Péter pszichiáter, politikus, író, Mitrovits Miklós polonista és Popély Árpád történész részvételével.
Moderál: Zsuppán András

16:00–17:45
Szürke mindennapok és színes (más)világok
HORVÁTH SÁNDOR: Volt-e nekünk '68-unk? – Kádár-kori mindennapok az 1960-as években és a generációs identitások
FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: 1968 – végpont és kezdőpont
RÁCZ JÓZSEF: A pszichedélikus kultúrától a pszichedélikus reneszánszig
N. PÁL JÓZSEF: Ultrák és csillagok – 1968 és a sport

18:00–19:30
1968 a magyar művészetben
Kerekasztal-beszélgetés Csatári Bence történész, Gelencsér Gábor filmesztéta és Mélyi József művészettörténész részvételével.
Moderál: K. Horváth Zsolt

20:00–22:29
1968 legsikeresebb mozifilmjének vetítése (Regisztráció: lanctalpesmacskako@gmail.com)


Címkék