Hírek – 2016. december 16.

Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas

Hírek–2016. december 16.

Hírek

Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas

Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és irodalmi, művészeti tevékenységét a már meglévő irodalmi és művészeti értékek megőrzése és gyarapítása érdekében.  Az idei díjazott Kőrizs Imre.


A Zelk Zoltán-díjat idén a kutatóként és klasszika-filológusként is elismert költő, Kőrizs Imre kapja. Első kötete Ez az egész és más versek címmel jelent meg 2009-ben, idén pedig A másik pikk bubi címmel adta ki új kötetét a Kalligram. A könyvről, mi is írtunk kritikát:

„Kőrizs Imre új könyvében bizony a legnagyobb bálnák idéződnek meg, magyar és világirodalmi cetek egyaránt: Karinthy, Weöres, Nemes Nagy, Horatius, és Catullus több ízben is. (...) 

A kötetet át- meg átszövik az allúziók, nem lehet nem észrevenni őket, különösen mikor nevükön vannak nevezve. Változó, hogy a pretextus kétezer éves, száz vagy tíz, de előfordul, hogy önreflexív módon saját maga válik idézett szöveggé. Más az intertextualitás formája is. Olykor egy ajánlásban nyilvánul meg – Nádasdy Ádámhoz több vers is szól, de Billy Collinshoz is egy, akit Kőrizs fordított.  (...)

Kőrizst olvasni élmény, valódi kaland: az összes benne rejlő szöveget úgysem leljük meg, így hát mindenkire rá van bízva, mit vesz észre, de ennyi név, cím, idézőjel, latin, angol és kínai szó láttán a befogadó feltétlenül kutakodni kezd, elolvassa megint, hogy bebizonyosodjon: az újraolvasás még fontosabb az olvasásnál. Sokat lehet tőle tanulni: a régiekről, az újabbakról, a Kőrizsimréről."

A Zelk Zoltán-díjat 2000-ben alapította a Zelk Zoltán Alapítvány.

Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és irodalmi, művészeti tevékenységét a már meglévő irodalmi és művészeti értékek megőrzése és gyarapítása érdekében. Az alapítvány kuratóriuma évente egy alkalommal, minden év decemberében, Zelk Zoltán születésnapja (december 18.) környékén adja át a Zelk Zoltán-díjat egy arra érdemesnek tartott költő részére a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A díj kuratóriuma: Ágh István költő, író, műfordító, Kántor Péter költő, műfordító, Bazsányi Sándor, kritikus, irodalomtörténész. Korábbi kurátorok: Forgó Zsuzsanna és Takács Zsuzsa költő, író, műfordító.

Az eddigi díjazottak:

2000 - Borbély Szilárd
2001 - Kemény István
2002 - Poós Zoltán
2003 - Csengery Kristóf
2004 - Szabó T. Anna
2005 - Jász Attila
2006 - Acsai Roland 
2007 - G. István László
2008 - Jónás Tamás 
2009 - Villányi László 
2010 - Győrffy Ákos
2011 - Varga Mátyás 
2012 -
2013 - László Noémi
2014 - Fehér Renátó 
2015 - Dékány Dávid