Hírek – 2015. március 27.

Kiss Tibor Noé nyerte el az idei Békés Pál-díjat

Hírek–2015. március 27.

Hírek

Kiss Tibor Noé nyerte el az idei Békés Pál-díjat

Március 27-én, pénteken harmadik alkalommal adták át a Békés Pál-díjat, melyet 2015-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kiss Tibor Noé vehetett át. A díjról a Békés Pál Civil Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, Merényi Ágnes és Reményi József Tamás – döntött. 


A 2013 januárjában megalakult Békés Pál Civil Társaság úgy határozott, hogy az író végakaratához híven díjat alapít, azt róla nevezi el, és évenként ítéli oda. 
Békés Pál maga is hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók szándéka szerint a díjat olyan szerző kaphatja meg, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.

A Békés Pál Civil Társaság a névadó 59. születésnapján, március 27-én harmadszor is kiosztja a díjat. Békés Pál hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására, mint a díj odaítélésének egyik szempontjára tekintenek.

A 100.000 Ft-os jutalmat olyan szerző kaphatja meg, aki a megelőző időszakban különösen értékes prózai művel hívta fel magára a figyelmet.


A Békés Pál-díjat a Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, a kuratórium elnöke, Merényi Ágnes szerkesztő és Reményi József Tamás író, irodalomtörténész – harmadik alkalommal Kiss Tibor Noénak ítélte. 

Fotó: Valuska Gábor

Kiss Tibor Noé 1976-ban született Budapesten, 17 éves koráig a Ferencvárosi TC igazolt labdarúgója volt. Újságírói végzettséget szerzett a MÚOSZ Bálint György újságíró iskolájában, majd szociológiát tanult Pécsett. Néhány éves budapesti tartózkodás után újra a városban él. Cikkeit korábban a Magyar Narancs és a Magyar Hírlap közölte rendszeresen, jelenleg a pozsonyi Új Szó állandó szerzője, a Jelenkor folyóirat tördelőszerkesztője és honlapfelelőse, valamint az Irodalmi Diszkó nevű rendezvénysorozat szervezője. Amatőr futballtréner, Budapesten egy cég lánycsapatát edzette, 2013 tavasza óta Pécsbányán dolgozik együtt helyi fiatalokkal. Prózaíróként 2010-ben jelentkezett az Inkognitó című önéletrajzi regénnyel. A Magvetőnél megjelent Aludnod kellene a második regénye.

A Békés Pál-díjat első ízben, 2013-ban Tompa Andrea, második alkalommal pedig, 2014-ben Csabai László vehette át.

Kiss Tibor Noé ettől a héttől egy éven át a Litera 2flekken rovatának állandó szerzője.