Hírek – 2006. április 23.

Kiosztották az Év Kiadója, az Év Kereskedője és a Budai-díjakat

Díjazták a könyvszakmát

Hírek–2006. április 23.

Hírek

Díjazták a könyvszakmát
Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökhelyettese vasárnap (április 23-án) adta át 14 órától a Liszt teremben az Év Kiadója, az Év Kereskedője díjakat, a Budai-díjakat pedig dr. Mitnyan György, a XII. kerület–Hegyvidék Önkormányzatának polgármestere.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2001-ben két könyvszakmai díjat, Az Év Kiadója, valamint Az Év Kereskedője kitüntető címet alapította. Azóta az elismerések komoly szakmai presztízst vívtak ki. A díjakat minden évben a Könyvfesztiválon osztják ki, a kereskedők és a kiadók szavazása alapján.
 
A hatodik alkalommal megrendezett díjátadáson elsőként az Év Kiadója-díjakat osztották ki. A legnagyobb elismerést a Magvető Kiadó kapta, második helyezett lett a Kossuth Kiadó. A harmadik helyezést az Európa Kiadó nyerte el. A negyedik legjobb kiadó az Akadémiai Kiadó lett, az ötödik hely díjazottjai megosztva a Park Kiadó és a Vince Kiadó.
 
Köveztkezett az Év Kereskedőjének  díjátadása. Az első díjat a 2005-ös évre a Libri Kereskedelmi Kft. kapta. A második díjat a Líra és Lant Kereskedelmi Rt. vitte el, harmadik helyezett lett a Pécsi Direkt Kft. A negyedik helyezésben a Librotrade, az ötödikben pedig a Könyvtárellátó Kht. részesült.
 
A Budai-Díjat idén is azok az alsó-, közép- vagy felsőoktatásban legjobban hasznosítható adathordozók kapták, amelyek formai szempontból is megfeleltek a zsűri követelményeinek. Díjazott lett a Kovács Attila Zoltán Nevető Erdély című könyve (a Kráter Műhely Egyesület kiadványa). Hangzó dokumentum kategóriában a Kossuth Kiadó Hangoskönyv-sorozata kapott díjat, kemelve Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós anyagaikat.
 
 
A 2004. év díjazottjai – az Év Kereskedője: (1.) Libri Kereskedelmi Kft., (2.) Pécsi Direkt Kft., (3.) Líra és Lant Kereskedelmi Rt., (4.) Könyvtárellátó Közhasznú Társaság, (5.) Sunbooks Kft.
 
A 2004-ban az Év kiadója: (1.) Vincze Kiadó, (2.) Magvető Kiadó, (3.) Európa Kiadó, (4.) Kossuth Kiadó és a Park Kiadó.
 
A Budai-díj tavalyi díjazottjai: a DTF HUNGÁRIA könyve és társaságjátéka, az Érettségizők nagy tesztkönyve – Honfoglaló érettségiző kiadás, valamint az ARCANUM MŰHELY Kft. és a KRÁTER MŰHELY EGYESÜLET közös CD-ROMja, amely Wass Albert életművét dolgozta fel.