Hírek – 2018. október 6.

KILÁTÓ: FELVIDÉK – Határon túli irodalmi szemle III.

Hírek–2018. október 6.

Hírek

KILÁTÓ: FELVIDÉK – Határon túli irodalmi szemle III.

A Litera KILÁTÓ című vállalkozásában három nagy fejezetben, három-három hónapos szakaszokban ássa magát lehetőségeihez mérten meglehetős mélyre a határon túli irodalomban. Harmadikként – októbertől december végéig – Felvidék áll figyelmünk fókuszában.


A magyar olvasó számára az erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai irodalomban főként azok a szerzők, alkotások, irodalmi műhelyek és jelenségek ismertek, amelyek valamilyen formában átlépték az országhatárt. Olyan írók, akiknek magyarországi kiadó jelenteti meg műveit, gyakran lépnek fel hazai, elsősorban budapesti helyszíneken, előszeretettel közli őket itt kiadott folyóirat, magazin. Ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik ritkábban vagy egyáltalán nem mutatkoznak műveikkel a magyarországi irodalmi berkekben. Felszínes képünk van a határon túl zajló, kortárs irodalmi életről és kulturális folyamatokról, keveset tudunk az ottani magyar szerzők alkotói világáról, inspirációiról, nehézségeiről, a művészeti élet fejleményeiről. Éppen ezért szántuk el magunkat egy évvel ezelőtt, hogy az eddigieknél átfogóbb és mélyrehatóbb képet nyújtsunk a kortárs magyar irodalom külhoni régióiról, a legfrissebb irodalmi törekvésekről, a nagyokon túl a középgeneráció és a legfiatalabbak tevékenységéről. Elsőként, 2017 októberétől Erdély irodalmával foglalkoztunk. Az összegyűlt anyagot dossziénkban találják, összefoglaló cikkünk segít a tájékozódásban. Majd 2018 februárjában Vajdaság következett, érdemes beletekinteni mappánkba és a zárócikkbe egyaránt.

Mostantól Felvidéket állítjuk fókuszba. Októberben, novemberben és decemberben a felvidéki irodalomé a főszerep a Literán.

Illyés Gyula és felesége csehszlovákiai magyar írókkal a „harmadvirágzás" idején, vagyis a hatvanas években – balról a harmadik Fábry Zoltán, a negyedik Dobos László

Bevezető esszét ír Németh Zoltán. Grendel Lajossal Pozsonyban nagyvizit-interjút készítettünk, melyet október utolsó hetében olvashatnak. Emellett Grendel Lajos októberben a hónap szerzője a Literán, minden hétvégén vele találkozhatnak (friss novellát közlünk tőle, kulturális ajánlót ír nekünk, bemutat egy fiatal felvidéki szerzőt). De tervezünk interjút olyan jelentős felvidéki szerzőkkel is, mint Tőzsér Árpád, Hizsnyai Zoltán vagy a könyvkiadó, Szigeti László.

Lacza Tihamér, F. Kováts Piroska, Barak László, Grendel Lajos és Bodnár Gyula Pozsonyban. Mögöttük Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke – Fotó: Új Szó / Somogyi Tibor, 2018

Több irodalmi műhely ír majd oldalunkra naplót. Felkérést kapott az Irodalmi Szemle, a Dunszt, az Opus, a Nyitrai Egyetem, a Comenius Egyetem, Kalligram Kiadó és folyóirat, a Fórum Intézet, a SZMÍT, a Komáromi Szalon, az Új Szó Szalon című melléklete.

Az Irodalmi Szemle az utóbbi években (az 50 éves lapról itt olvashatnak)...


... és az Irodalmi szemle ma

Magasiskola rovatunkban hétről hétre felvidéki szerzők friss műveit közöljük. Akik biztosan szerepelnek: Szalay Zoltán, Nagy Hajnal Csilla, Tőzsér Árpád, Barak László, Baka L. Patrik, Szunyog Zsuzsa, Czucz Géza, Fellinger Károly, Forgács Péter, Balázs F. Attila és Mellár Dávid. De számos szerző csatlakozását várjuk még. Bemutatunk olyan, már nem élő alkotókat is, mint Fábry Zoltán, Dobos László, Duba Gyula, Talamon Alfonz és Zalabai Zsigmond.

Duba Gyula, György Norbert és Szalay Zoltán Talamon Alfonz szobránál

Írómozink meghívottai is felvidéki vagy Felvidékről származó írók. Elsőként, némiképp megelőlegezve e sorozatot, Gazdag József volt a vendégünk, akivel a Black Mirror (Fekete tükör) című sorozat San Junipero című epizódját néztük meg. A beszélgetést Fehér Renátó vezette. Másodikként két fiatal szerző, Mucha Attila és Mucha Dorka kapott meghívást. Ők Danny Boyle filmjét, a T2 Trainspotting című filmet hozták, velük Nagy Gabriella beszélgetett. Október 31-én a felvidéki születésű, Budapesten élő Kálmán Gábort látjuk vendégül, és november 28-ára is maradt tervünk (az eredményről hírt adunk). A beszélgetéseket a LiteraTV rögzíti.

2008-ban kétrészes tanulmányt közöltünk Beke Zsolttól a szlovákiai magyar irodalom egy évéről: Minőség és dilettantizmus címen (I. rész, II. rész). Fontos említeni a 2016-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelyen Szlovákia volt a díszvendég-ország. Gyűjteményünkben nem csak a kortárs szlovák irodalomról kapnak képet, de a szlovákiai magyar irodalomról is, hisz olyan írók és kritikusok szólalnak meg a cikkekben, mint Tőzsér Árpád, Mizser Attila, Pénzes Tímea, Juhász Katalin, Görözdi Judit, Száz Pál, Grendel Lajos és Csehy Zoltán. Temérdek felvidéki vagy Felvidékről származó, ma Magyarországon élő szerzőt olvashattak a Literán fennállásunk 16 éve alatt. A már említett Grendel Lajostól kezdve Tőzsér Árpádon át Csehy Zoltánig, Gazdag József, Barak László, Hizsnyai ZoltánVida Gergely, Kálmán Gábor, Csanda Gábor, Németh Zoltán, Száz Pál, Szalay Zoltán, Görözdi Judit, Macsovszky Péter, Mizser AttilaHunčík PéterNagy Hajnal Csilla, Koncsol László, Dobos László műveiig, és még sorolhatnánk. Felvidéki szerzőinktől olvashatnak bőségesen szépirodalmi művet, velük készült interjút, műveikről írt kritikát, estjeikről szóló tudósítást, sőt, naplót is, többek között Csehy Zoltán, Juhász Katalin, a Kalligram kiadó, Kálmán Gábor, Száz Pál (Kőrizs Imrével) és Pénzes Tímea tollából.

Mostani sorozatunk nem adhat teljes képet, legelsősorban a Literán keveset szereplő vagy eddig nem publikált szerzőkre koncentrálunk. Tartsanak velünk a KILÁTÓ-ra, tekintetünk Felvidéket pásztázza!

Barak László

Csehy Zoltán

Cselényi László

Deák Renáta

Dobos László

Duba Gyula

Fábry Zoltán

Gál Sándor

Gazdag József

Görözdi Judit

Grendel Lajos

Hizsnyai Zoltán

Huncík Péter

Juhász Katalin

Kálmán Gábor

Kálmán Gábor

Koncsol László

Laboda Róbert

Macsovszky Péter

Mizser Attila

Mucha Attila

Mucha Dorka

Nagy Hajnal Csilla

Németh Zoltán

Pénzes Tímea

Szalay Zoltán

Száz Pál

Szigeti László

Talamon Alfonz

Tőzsér Árpád

Vida Gergely

Zalabai Zsigmond