Hírek – 2017. szeptember 19.

Kihirdették a Margó-díj esélyeseit

Hírek–2017. szeptember 19.

Hírek

Kihirdették a Margó-díj esélyeseit

Nyilvános, hogy melyik könyvek nyerhetik idén a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat. A huszonnégy kötetből tíz került a shortlistre. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti.


Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj.

A díjátadó keretében adják át Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is, amit olyan 35 év alatti elsőkötetes író kaphat, akinek látásmódja egyéni, könyve pedig friss és izgalmas.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével. A harmadik díjazott pedig az alábbi jelöltek között található:

 

Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása

Egy középiskolai tanár, Gulyás Péter megírta első regényét, ami egy gimnazista thriller morális kérdésekkel. Az érettségi napja önmagában is elég stresszes, de mi történik akkor, ha még nyomozni is kell, hogy valakinek megmentsük az életét? Nyomozás, halál, gyászmunka, sokkoló jelenet és filozófiaidézet is van a regényben.

Könyvmolyképző Kiadó Kft., 248 oldal, 2016, 2549 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje /Josef M. két halála

Két könyvből álló debütálásában Josef Mengelével mesélteti el dél-amerikai bujkálása történtét Gyurkovics Tamás, és elképzeli, mit mondott volna a halál angyala, ha rátalálnak, és őt állítják bíróság elé Jeruzsálemben.

Kalligram, 2017, 526 oldal, 3990 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pető Péter: Leshatár

A volt népszabadságos, most 24.hu-s újságíró, Pető Péter első regénye egy futballbíró nézőpontjából, vicces, néha melankolikus mikrosztorikon keresztül mutatja meg a magára hagyott Észak-Magyarországot. Talán a világirodalom egyetlen regénye, ami egy játékvezető nézőpontjából mesél a fociról.

Kalligram, 2017, 256 oldal, 2990 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

Storno Milán: Földalatti nyár

Egy szórakozóhelyen talpalni éjszakánként nem túl kellemes, főleg, ha határozott véleményed van azokról az emberekről, akiknek a félig üres vagy félig teli poharait össze kell szedned. A Földalatti nyár huszonéves, egyetemista főhőse filmszkeccsszerű-jelenetekben kallódja végig a 2010-es évek Budapestjét, és próbálja valahogy elterelni a gondolatait arról, hogy ő is pont olyan átlagos, mint az összes többi ember.

NOW Books & Music, 2016. 196 oldal, 2900 FT

 

 

 

 

 

 

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám

Elhallgatások, önbecsapások, félrenézések, szolid pánikrohamok - a Nincsenapám, seanyám kamasz hősnője akár már most egyetemi disszertációt írhatna egy diszfunkcionális család mindennapi működéséről. Nem csoda, ha alkoholista anyja és a zombisodó Kálmán elől rendre a szobájában keres menedéket, melyet két macskájával, Dezsővel és Fricivel oszt meg, akik egy idő után kísértetiesen hozzák a magyar irodalom két ikonikus alakjának minden heccét és irodalmi bravúrját.

Tilos az Á Könyvek, 2016, 288 oldal, 2690 Ft

 

 

 

 

 

Szerényi Szabolcs: Éhség

Az biztos, hogy az elmúlt egy évben nem írtak ehhez hasonlóan beteg és fura, ám pont ezért izgalmas könyvet. Valaki fát növeszt magában, más meg uszonyt növeszt, miközben a felső tízezer gasztrosznobságból felzabálja önmagát. A Kreatív főszerkesztő-helyettesének első novelláskötete felkavaró és szórakoztató egyszerre.

Fiatal Írók Szövetsége, 2017, 112 oldal, 1600 FT

 

 

 

 

 

 

 

 

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva - Szappanopera 1.

Melyik sorozatrajongó kamasz ne álmodozott volna legalább egyszer az életben arról, hogy beválogatják a kedvencei közé? Szirmay Ágnes hősnője meg is lépi azt, amiről mások csak ábrándoznak, a castingra pedig elrángatja legjobb barátját is, akibe titokban és reménytelenül szerelmes. A forgatáson cikis és vicces helyzetek váltják egymást, mi pedig csak reménykedhetünk benne, hogy ha nem is pont ez, de valami nagyon hasonló már megtörtént a legrégebben futó magyar szappanopera forgatásain is.

Tilos az Á Könyvek, 2016, 333 oldal, 2990 Ft

 

 

 

 

 

 

 

Szöllősi Mátyás: Váltóáram

Budapesten megjelenik egy szupernóva, miközben emberek érkeznek egy számukra fontos ponthoz az életükben. Kilenc történet rólunk és mindennapi bajainkról, ami olyan egyszerűen, szabadon és vizuálisan beszél, mint amikor egy független filmben megcsillan a napfény a kamera lencséjén. Melankólia, erős történetek és jó stílus.

Európa, 2016, 312 oldal, 3290 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Kinga: Holdvilágképűek

A Holdvilágképűek felemeli a maszkot az immunológiai betegségekkel élők arcáról, kódokat ad a szuperképességekkel rendelkező szekta nyelvének megértéséhez, és megmutatja, mit él át az ember, ha soha nem nyilvánítható teljesen gyógyultnak.

Magvető, 2017, 128 oldal, 2499 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

Veres Attila: Odakint sötétebb

A nyolcvanas évek elején kicsit visszataszító, ám nagyon szerethető lények jelennek meg Magyarországon. Veres Attila regényének mégsem ők, a cellofoidák a főszereplői, hanem mindaz, amit a felbukkanásuk előre jelez. És persze Gábor, aki gondozóként kerül egy cellofoida-telepre, ahol egyre baljósabb és emberi ésszel felfoghatatlanabb események történnek, a világ pedig örökre megváltozik.

Agave Könyvek, 2017, 264 oldal, 2980 Ft