Hírek – 2006. április 21.

Kié lett az Aranyalma?

Aranyalma díj Rigó Bélának

Hírek–2006. április 21.

Hírek

Aranyalma díj Rigó Bélának
2006. április 21-én, a  Budapesti nemzetközi Könyvfesztivál második napján délelőtt fél tizenkettőtől délig tartott az idei Aranyalma-díj átadó ünnepsége. A díjat az idén Rigó Béla kapta.

Az Aranyalma díjat az Animus Könyvkiadó hozta létre 2002-ben. Az évente egyszer kiosztható díjat "a gyermekek olvasásákultúrájáért végzett áldozatos tevékenységéért" kapja a kitüntetett. 2002-ben Komáromi Gabriella irodalomtörténész, 2003-ban Boldizsár Ildikó mesekutató, 2004-ben Szávai Ilona, a PONT Kiadó vezetője a Fordulópont szerkesztéséért, 2005-ben pedig Sándor Csilla, a Csodaceruza című folyóirat alapító főszerkesztője vehette át az elismerést.
 
Az Aranyalma díj egy emlékplakettel jár együtt, amely Gábor Éva Mária Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. A díjazott kétszázezer Ft pénzjutalomban is részesül.
 
Az Animus Kiadót 1991 decemberében alapította a Gábor Anikó - Balázs István házaspár. Az első Animus-kiadvány a ma is népszerű Kisokos zsebnyelvkönyv sorozatot elindító Angol nyelvtani összefoglaló volt, melyet még tizenkét kötet követett.
 
A kiadó az évek során egyre inkább több műfajúvá vált. A nyelvkönyvek kiadása mellé előbb a híres amerikai pszichokrimi író, Dean R. Koontz műveinek gondozása, majd az Önsegítő Könyvek sorozat (népszerű pszichológia, egészségmegőrzés, természetgyógyászat) megjelentetése társult, s az Animus tette népszerűvé a humoros ajándékkönyveket is A kisbaba működése c. kötettel kezdődő sorozatával. A kiadó jelenleg gyermek- és ifjúsági könyvek kiadójaként ismert. A Harry Potter sorozat mellett a világ gyermek- és ifjúsági irodalmának legjavából válogat, de felnőtt olvasóknak is ad ki könyveket. Többek között J. K. Rowling, Jacqueline Wilson és Anthony Horowitz tartoznak szerzőik közé. 
 
Rigó Béla Quasimodo-díjas és többszörös babérkoszorú-díjas szerkesztő, kritikus és a Kincskereső című gyermekeknek szóló folyóirat főszerkesztője. A díjazott a díjjal járó pénzjutalmat az anyagi ellehetetlenülés miatt a megszánés közelébe került Kincskereső című folyóiratnak ajánlotta fel.