Hírek – 2010. december 20.

Karácsonyi ének

Hírek–2010. december 20.

Hírek

Karácsonyi ének
A Litera (egyik) karácsonyi ajándéka az olvasónak, hogy egy héten át zenészek és dalszövegírók, dalköltők naplóját közli. Rutkai Bori, Ujj Zsuzsi, Bárdos Deák Ági, Novák Péter, Frenk, Legát Tibor és Kollár-Klemencz László dalos naplóit olvashatjátok majd.

A Litera karácsonyi ajándékként átnyújt most egy csokrot olvasóinak: rendkívüli naplók sorozatát. Hét kortárs zenész, dalszövegíró, dalköltő írja karácsony heti naplónkat. Nem csak meséket, de zenéket is küldenek Önöknek. Olvassák, hallgassák szeretettel!

December 20. - Rutkai Bori 
Rutkai Bori, a Specko Jedno énekes-szövegírója. A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett. Képzőművészettel, költészettel és előadóművészettel is foglalkozik.
A Specko Jedno őse, a Special Gizda hét évvel ezelőtt jött létre; Rutkai Bori, Darvas Kristóf és Bujdosó János alkotta a triót. 2003 januárjában feloszlatta magát a zenekar, és csak a következő őszön (főleg a közönség ”nyomására”) újjáalakult, Vozár János cajonistával kiegészülve. A jelenlegi felállás három éve praktizál.  A saját koncertek mellett rengeteg kulturális (filmes, irodalmi, képzőművészeti), és társadalmi esemény kísérő-produkciójaként működtek közre. A zenekar jelenlegi tagjai: Rutkai Bori – ének, szövegek, Dudás Zsombor – dob, Mizsei Zoltán – keyboard, Németh Csaba – ütőhangszerek, Szerető Dániel – basszusgitár, Szesztay Dávid – gitár.

December 21. - Ujj Zsuzsi
Dalköltő, fotós, performer és alternatív rockzenész pályája egyszerre indult a nyolcvanas évek elején.  Zalka Imrével (fotográfus, argentotypia) és Tóth Zoltánnal (Spenót) 1991-92-ben kezdték a Csókolom zenekarban, ahol kiválásáig, 2009 májusáig énekli ironikus-depressziós szerelmes dalait. A legutóbbi időkben Takano Kaorival lépnek fel duóban. Legközelebb december 30-án a Next Presszó (ex Rózsa) rendezvényen a Budai Polgár Kaszinóban.

December 22. - Novák Péter
Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető. Tagja volt a Cég és az Aranyláz nevű együtteseknek és a Holló Színháznak. 1994-ben megalapította a Kimnowak zenekart, melynek énekese és szövegírója. Szerepelt a Budapesti Operettszínházban és a Budapesti Kamaraszínházban. Közreműködött különböző lemezeken mint énekes, szövegíró, dalszerző: Keresztes Ildikó Nem tudod elvenni a kedvem... című lemezén, Oláh Ibolya Egy sima, egy fordított című lemezén, Rúzsa Magdi lemezein. 2007-től a Beugró műsorveztetője. 2007. augusztustól a Kultúrpart kulturális portál kreatív igazgatója.

December 23. - Bárdos Deák Ági 
Előadóművész, dalszövegíró, író, irodalomszervező. 1956-ban született Budapesten. 1980-1983-ig a Kontroll Csoport underground zenekar egyik alapító énekeseként kezdte közéleti pályafutását. A Kontroll Csoport felbomlása óta folyamatosan, bár nagy megszakításokkal énekel az Ági és Fiúk zenekarban, valamint ír, pl. a Literára. Létrehozta a Bardo projektet, és eseményeket szervez a popkultúra helyszíneire koncentrálva. Mint írja - reményei szerint - egyszer majd, mint annyian mások, megírja a Nagy Történetet.  

December 24. - Frenk
Frenk Torma Gábor néven látta meg a nap- és holdvilágot 1977-ben, Dunaújvárosban. Színpadon nyolcévesen debütált – dobosként –, nagybátyja gimnáziumi rockzenekarában. Később felvették a Zeneművészeti Főiskola jazz-tanszakára, amit elég gyorsan ott is hagyott. 2000 nyarán Bérczesi Robi invitálására megalakították a hiperkarma zenekart, ami fordulópont volt Frenk életében.
Kábé ez idő tájt pattant ki az agyából egy saját zenekar gondolata, majd 2006 végén megjelent az első szólólemeze Szívzörejek címmel. Bár dobosként olyan zenekarokban közreműködött, mint a Quimby, a Kispál és a Borz, a Balaton stb., úgy tűnik, dobverőit végképp a földbe szúrta, és 2007 októberében végleg kiszállt a hiperkarma zenekarból. Attól kezdve csak a zeneszerzéssel, szövegírással és a saját színpadi produkciójával foglalkozik.
2007-től a Budapest Bár produkció oszlopos tagja. 2010-ben  megjelent nagyvárosi éjszakák című második nagylemeze.

December 25. - Legát Tibor
Énekes szövegíró. A Kézi Chopint 1983-ban alakította Budapesten, majd 1985-ben a Kassák Klubbéli koncertjüket a rendőrség betiltotta. A zenekar második periódusa 1986-tól datálható, amikor csatlakozott hozzá Tóth László gitáros-zeneszerző. Az akkori műsoroknak javarészt a zenekar Almássy téri Szabadidőköpontban működő klubja adott otthont - többnyire teltházas koncerteken, de lemezt nem adhattak ki, ezt az időszakot mindössze a Magyar Rádióban 1987-ben és 1988-ban felvett öt dal örökítette meg.
1988-ban Legát Tibor kilépett a zenekarból, 2007-ben megalapította a Lidérc nevű formációt.  Közben Legát újságot írt a Magyar Narancs hasábjain, elnyerte a Minőségi újságírásért díjat, és olyan könyveket jelentetett meg, mint a Közlekedik a főváros és a Buszos könyv címűek.

December 26. - Kollár-Klemencz László
A Budapesti Műszaki Egyetemen Építőmérnöki karán szerzett diplomát. Majd az Andersen zenekar tagja, 2 lemezük jelent meg, 1994-ig, amikor is feloszlott a zenekar. 1991 és 1999 között a Varga Stúdiónál dolgozott mint forgatókönyvíró, rendező, animátor, gyártásvezető, rövidfilmek zeneszerzője, grafikai tervező, látványtervező.
2002-ben a Sziget fesztivál reklámjaként vált népszerűvé a Kistehén figurája, melyet Igor Lazin rajzolt. A Kistehén-dalt Kollár László írta és énekelte. A hatalmas siker után felkérést kapott, hogy készítsen el egy egész albumot. Az első lemez Zene a nyulaknak néven jelent meg. A Kistehén ezután nagyjából kétévente jelentetett meg új albumot. Kollár-Klemencz László zenélés mellett rövidfilmeket, reklámokat, klipeket rendez. 1999-ben alapító tagja a MyFILM stúdiónak. Reklámokat, animációkat, rövidfilmeket készítenek Igor Lazinnal.