Hírek – 2012. augusztus 19.

Jövő héten indul Fotónapló-sorozatunk

Hírek–2012. augusztus 19.

Hírek

Jövő héten indul Fotónapló-sorozatunk

A Litera jövő héttől fotónapló-sorozatot indít. Havi egy/két alkalommal kortárs fotósok művei lesznek láthatóak netnapló-rovatunkban: Bach Máté, Bahget Iskander, Burger Barna, Dézsi Judit, Hegedűs János, Stekovics Gáspár és saját fotósunk, Valuska Gábor kortárs írókról készült fényképei.


Az idén 10 éves Litera fennállásának kezdete óta közöl kortárs íróktól, művészektől, a kultúra szereplőitől netnaplókat. Pár éve naplóink sora műhelynaplókkal bővült. Irodalmi, művészeti műhelyek mutatkoznak be itt. Volt már többek között a Híd, a Jelenkor, az Írók boltja, a Bárka, a Műút, az Ex Symposion, a Pannonhalmi Szemle, a Penna Íróiskola, a 2000, az Új Forrás, a Holmi, az ÉS, a Tiszatáj, a FISZ, a Magvető, az Irtás tábor. És hamarosan jön a JAK, később a Látó, a győri Műhely és a Libi Kiadó netnaplója is a Literán. 

Ebben az évben Szabadnapló-pályázatot is hirdettünk. Havonta egy héten át lehetőséget adunk naplóíráshoz kedvet érző, vállalkozó szellemű pályázóknak, hogy megmutassák tehetségüket. 

Stekovics Gáspár képe

Mindezek mellett új sorotatot is indítunk. Mert tény, hogy nem figyelünk eléggé azokra az alkotókra, akiknek remekbeszabott képeit rendszeresen közöljük cikkeinkben. Ha nem is megfeledkezünk róluk, hajlamosak vagyunk másodlagosként kezelni fotóikat és szakmai-művészi teljesítményüket. Ezért a Litera úgy gondolta, elindítja fotónapló-sorozatát, melyben teret ad a kortárs írókat és irodalmi eseményeket kiválóan fotózó, jeles alkotóknak. Arra kértük őket, egy-egy héten át bocsássák rendelkezésünkre képeiket.

Az eddig felkértek közül igent mondott kérésünkre, és munkái hamarosan láthatóak a Literán: Bach Máté, Bahget Iskander, Burger Barna, Dézsi Judit, Hegedűs János, Stekovics Gáspár és saját fotósunk, Valuska Gábor. A felkérések folyamatosak, reményeink szerint remek virtuális album születik a Literán, amelynek darabjait egyszer - egy monstre közös kiállítás formájában - bemutathatjuk majd az irodalom és fotóművészet iránt egyaránt érdeklődő nagyérdeműnek.

Végh Attila - Dézsi Judit képe

Dézsi Judit képe

A fotónaplók naponta néhány képből állnak csak, melyek kortárs írókat ábrázolnak. A képek alatt közzétesszük azokat a linkeket, amelyek oldalunkon a szerző műveihez vezetnek, hogy a fotók mellett olvasnivalót is kínáljunk. Pár mondatban bemutatjuk sorozatunkban szereplő fotósainkat, és megadjuk saját oldaluk címét is, hogy a kívácsiak tovább böngészhessenek képeik között. 

Ami már bizonyos: 

Augusztus 20-26. között Stekovics Gáspár, szeptember 3-9. között Dézsi Judit, a szeptember 17-23. közti héten Valuska Gábor, az október 15-től 21-éig tartó héten pedig Hegedűs János munkái lesznek láthatóak a Literán. 

Marno János - Valuska Gábor képe

Valuska Gábor képe

A további fejleményekről tájékoztatjuk olvasóinkat.