Hírek – 2011. augusztus 1.

Ir(T)áS - Ma kezdődik a Szépírók alkotótábora

Hírek–2011. augusztus 1.

Hírek

Ir(T)áS - Ma kezdődik a Szépírók alkotótábora
A Szépírók Társasága kortárs irodalmi alkotótábort szervezett augusztus 1-7. között Visegrádon, a Mogyoróhegyi Erdészeti Erdei Iskolában. Az Ir(T)áS táborban jeles írók is vendégeskednek. Olvasóink nyomon követhetik majd az eseményeket - az Ir(T)áS mentorai jóvoltából, akik ezen a héten naplóban számolnak be a tárbori életről.Az Ir(T)áS (Irodalmi Tábor Stb.) – a Szépírók Társasága Kortárs irodalmi alkotótáborának - célja, hogy közelebb hozza a fiatalabb korosztály (középiskolások és egyetemek, főiskolák hallgatói) számára a kortárs magyar nyelvű irodalmat, megismertesse őket a legfontosabb hagyományokból kinövő aktuális irányzatokkal, kánonokkal, alkotókkal, és mindezeken túl lehetőséget biztosítson önálló alkotásra is.

A tábor ideje alatt a résztvevők közösen is hallhatnak előadásokat neves hazai és határon túl élő előadóktól, a nemzeti identitás, kulturális különbségek és sztereotípiák, a kétnyelvűség, vagy épp a fordítás kérdéséről. A közös előadások célja, hogy középiskolai kerettanterven túli, szélesebb és aktualizált képet kapjanak az irodalmi hagyományok folytonosságáról, összefonódásáról, nemzetközi kapcsolatokról, a fordítás nehézségeiről, az internet adta lehetőségekről, a nyomtatott folyóiratok spektrumáról vagy a kortárs magyar drámáról.

A szemináriumokon a fiatalok önállóan alkothatnak különböző műfajokban, amihez mentoraik nyújtanak segítséget, adnak útmutatást. A közös szöveggondozás után (a tábor végén) a csoportok bemutatják egymásnak a tábor alatt készült és itt javítgatott műveiket, amelyeket egy szakmai, független zsűri bírál majd el.

Meghívott vendégek: Balázs Imre József, Cserna-Szabó András, Garaczi László,  Géczi János, Grecsó Krisztián, Háy János, Hizsnyai Zoltán, Karafiáth Orsolya, Ladányi István, Nagy Ildikó Noémi, Varró Dániel.

A csoportokat mentorálja: Bíró-Balogh Tamás, Csapody Kinga, Jenei László, Szabó Tibor Benjámin.


További információk a Szépírók Társasága honlapján, és az Ir(T)áS Facebook-oldalán.