Hírek – 2018. május 13.

Indul a Litera Arany-programjának 2. felvonása

Hírek–2018. május 13.

Hírek

Indul a Litera Arany-programjának 2. felvonása

Arany balladáinak témájára születő új magyar drámai művekkel és a fiatal generációkat aktivizáló, Arany János életének helyszínein forgatott filmmel folytatja az Arany-életmű feldolgozását a Litera. A Magyar ballada drámaverseny eredményhirdetése június 10-én lesz, a Margó Fesztiválon, a bemutatók ősszel várhatók.


Arany János születésének bicentenáriumára indította útjára tavaly a Litera Kozmopolitavita című esszésorozatát, melyben Arany Kozmopolita költészet című versének és a hajdani ún. kozmopolitavitának állításaiból kiindulva mérlegelte nemzeti és egyetemes értékek párhuzamos fontosságát és egymáshoz való viszonyát. Ugyancsak 2017-ben zajlott Szerelmes Arany című programunk, amely egy meghívásos és nyílt pályázatból, valamint egy fergeteges sikerű estből állt. Résztvevői: Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Keresztesi József, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lövétei Lázár László, Mesterházi Mónika, Szabó T. Anna, Varró Dániel és Vörös István. Arany János valaha létezett, ám megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek rekonstruálására vállalkozott tíz kortárs költő és temérdek játékos kedvű, verselő pályázó. E két önálló projekt mellett a Litera nyomon követte az emlékév eseményeit, tudósított, fotózott, videózott, interjúzott Arany-követés címmel, elkészült anyagait pedig külön dossziéban tálalta az Arany-olvasók elé.

E nyomkövetés során tapasztaltuk, hogy még mindig fellelhetőek Arany életének és munkásságának részben vagy egészben kiaknázatlan területei. Van mit tenni Arany János balladáinak színpadi feldolgozása, Arany zeneszerzői és dalszövegírói tevékenységének mélyebb megismertetése terén, de kevéssé élő kortárs íróink, költőink, de legfőképp a fiatalok, a gimnazista, egyetemista korú, húszas éveinek elején járó ifjú költők és irodalomkedvelők viszonya a koszorús költőhöz. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy Arany költészetének, alkotói világának, életének említett területei se maradjanak látókörön kívül, szélesebb körök előtt táruljon fel a világa a maga sokszínűségében, ne csak olvasmányként, hanem mindennapjaink részeként.

MAGYAR BALLADA - A Litera drámapályázata Arany balladáiból

Arany János balladáit feldolgozták már színpadon, versesteken, készültek rövidfilmek, zenés-táncos, sőt alternatív színházi előadások, dramatizálták, versbetétként alkalmazták, szavalták országszerte iskolákban, színkörökben, kőszínházban. De senki nem nyúlt még úgy az Arany-balladákhoz, mint társadalmi jelenségeket is feldolgozó lélektani drámákhoz, melyekben a magyar népballadák, népi hiedelmek világa dramatikus szituációkban elevenedik meg és beszél mindenkori önmagunkról. Arany nem csak az elesettek iránt empatikus, de különös érzékenységgel képes betekinteni a bűnbe esők személyiségének mélyrétegeibe is. Arany balladái bárhol és bármikor aktuálisak. Ez a belátás vezetett minket ahhoz, hogy egyfelvonásos drámák írására kérjük szerzőinket Arany balladáiból.

Mi történne egy, az eredetitől gyökeresen eltérő helyszínen és körülmények között Ágnes asszonnyal, Szőke Pannival, Pörge Danival, Kund Abigéllel, Rebi nénivel? Milyen tanulságokhoz vezet A hamis tanú vagy az Árva fiú újragondolása?

Hét drámaírót kértünk arra, hogy Arany javasolt balladáinak (Ágnes asszony, Szőke Panni, A hamis tanú, Árva fiú, Tengeri-hántás, Hídavatás, Vörös Rébék, Tetemre hívás, A varró leányok, Éjféli párbaj) világát, hangulatát alapul véve, bizonyos főbb elemek (legalább egyet: szereplők, helyszín, szüzsé) megtartásával írjanak egyfelvonásos drámát. A szereplők maximum öten lehetnek, a dráma játszási ideje körülbelül 30-40 perc.

A felkért írók: Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes.
Zsűri: Hamvai Kornél, Máté Gábor, Lőkös Ildikó, Prőhle Gergely (PIM, Arany-évad), Litera szerkesztősége

A beérkezett egyfelvonásosok közül a zsűri választja ki a legjobb hármat. Az első három helyezett egyfelvonásosát az őszi Arany-napon felolvasószínházi formában bemutatjuk.

MAGYAR BALLADA – Díjátadás

A díjátadásra és a drámák bemutatására a Margó Fesztiválon, 2018. június 10-én 19:30-tól kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az eseményen Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge színészek tolmácsolásában részletek hangoznak el a művekből, beszélgetünk a jelenlévő szerzőkkel, a zsűri pedig értékel. 
Műsorvezető: Nagy Gabriella és a dramaturg, Lőkös Ildikó.

A legjobb hármat az Arany János halálának (október 22.) évfordulójához közeli időben megrendezésre kerülő Arany-napon mutatjuk be felolvasószínházi formában.

ARANY-ÚT – Road movie Arany nyomában

A Litera még egy különleges vállalkozásba kezdett. Kisbusszal a nagy költő szülőfalujába, Nagyszalontára utazik csapatával. A Budapest – Debrecen – Nagyvárad – Nagyszalonta – Geszt – Nagykőrös – Budapest útvonalon filmet forgat meg-megállva egy-egy helyszínen. A fő úticél minden településen a helyi közösségi tér, ahol a csapat (köztük a három „vándor”) találkozik a helyi fiatalokkal, és együtt töltenek egy órát, melyen Arany János verseit, illetve verseinek és dalainak témáira írt, átdolgozott és saját műveket adnak elő. Versekkel és közös élményekkel felvértezve aztán bejárjuk a települést, meglátogatva Arany János ott töltött éveinek helyszíneit, betérve kultúrházba, iskolába, temetőbe, meglátogatva a helyi agorát. A road movie-ban (akárha csak vándorszínésznek álltak volna) Aranyról verselnek, anekdotáznak, mesélnek, beszélgetnek a helyiekkel, olvasnak, vitatkoznak és játszanak a költők és színészek.

Él-e még Arany János? – kérdezik főhőseink a helyi fiataloktól és öregektől. Nem fennkölt magaslatokból kívánunk letekinteni, nem a koszorús költő képét akarjuk sokadszorra, az eddig ismert formában újra előállítani, sokkal inkább igyekszünk az élő hagyományt előhívni és továbbélését inspirálni, elsősorban a fiatalok körében.

Szereplők: a költő szerepében Simon Márton, a tudós szerepében Szilasi László, a színész szerepében Horváth Kristóf Színész Bob. Velük tartanak a Bob és Bobék Orchestra zenészei és a forgatócsoport (köztük Valuska Gábor). A filmet Ruszthi Zsolt rendezi.

Az úton készült filmet az ősszel megrendezésre kerülő Arany-napon mutatjuk be egy Arany János halála (október 22.) évfordulójához közeli napon, melyre slamprodukciókkal is készülünk, valamint megtekinthető lesznek a Magyar ballada pályázatra született három legjobb dráma felolvasószínházi előadása.

A Litera közli az egyfelvonásosokat, beszámol az Arany-út tapasztalatairól, a vállalkozás minden eseményéről hírt ad, fotógalériákat jelentet meg, ősszel pedig bemutatjuk az addigra elkészült filmet.

Tartsanak velünk!

A fotók fantáziaképek, a Fortepan gyűjteményéből származnak, az 1900-as évek elejéről.