Hírek – 2012. március 13.

Ifj. Virág Gábor az idei Sziveri-díjas

Hírek–2012. március 13.

Hírek

Ifj. Virág Gábor az idei Sziveri-díjas

A fiatalon elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapított Sziveri-díjat idén Ifj. Virág Gábor veheti át. Az Aaron Blumm írói álnéven ismert szerző március 11-én Koncz István Irodalmi Díjban is részesült.


Ifj. Virág Gábor március 24-én veszi át Veszprémben a Sziveri-díjat. A Sziveri Társaság idei díjátadójának helyszíne azért Veszprém, mert Veszprém város és a veszprémi egyetem közös vállalkozásaként megkezdi munkáját a Sziveri Jánosról elnevezett kutatóhely, a közép-európai közelmúlt avantgárd műhelyeinek, szerkesztőségeinek hagyatékát feldolgozó intézet.

Március 11-én adták át Újvidéken Aaron Blummnak (ifj. Virág Gábornak) a Koncz István Irodalmi Díjat Biciklizéseink Török Zolival című kötetéért. A Vajdasági Írók Egyesületének irodalmi díját háromtagú kuratórium ítéli oda. Az idei döntést Bányai János, valamint a díj korábbi kitüntetettjei, Böndör Pál és Losoncz Alpár hozták meg – olvasható a Híd folyóirat honlapján. Az indoklás szerint Aaron Blumm kötete új perspektívákat nyitott a vajdasági magyar elbeszélőprózában, különösen a regény felé törekvő rövidformák irodalmában. A külalakra is szép könyv (Sinkovics Ede illusztrációival) eredeti látásmódú, felismerhető modalitású szövegei, a modern és a posztmodern eljárások szintetizálásával, a hagyományként választott narratív készletek új mintákba rendezésével, felfrissítik a kortárs prózaírást.