Hírek – 2018. május 4.

Idén nem osztja ki a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díjat

Hírek–2018. május 4.

Hírek

Idén nem osztja ki a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémiát övező botrányok miatt idén elmarad az irodalmi Nobel-díj kiosztása. A péntek reggel közreadott közlemény szerint, a megszokottól eltérően nem kerül sor az októberi bejelentésre. A tervek szerint jövőre két díjazottat hirdetnek. A döntés nem érinti a díj többi kategóriáit.


A péntek reggel közreadott közleményében a Svéd Akadémia bejelentette, hogy 2018-ban nem ítélik oda senkinek a rangos irodalmi elismerést. Ezzel a rendkívüli lépéssel reagált a bírálóbizottságot megrázó belső hatalmi harcokra, és nyilvános felháborodást kiváltó szexuális zaklatási ügyekre.

A Svéd Akadémia közleménye értelmében jövőre két díjazottat fognak kihirdetni. A Nobel-díj történetében a II. világháború óta ez az első eset, hogy elmaradt a díj kiosztása. Bár a díjat évente kéne odaítéleni valakinek, Carl-Henrik Heldin a Nobel Bizottság elnöke elmondása szerint, amikor egy ilyen komoly ügy forog fent a döntéshozatalban, amely ennyire befolyásolja a díj hitelességét, az elismerés odaítélése elhalasztható. A Nobel-díj honlapján közreadott közleményében arról is beszámolt, hogy Svéd Akadémia körül kialakult botrány általános értelemben rossz hatással volt a díjra, és ez a döntés biztosíték a díj presztízsének megőrzésére.

Ez már sorozatban a sokadik rendkívül esemény, amely a Svéd Akadémiához köthető. Az első botrány még múlt év novemberében robbant ki, amikor is egy svéd újság a Jean-Claude Arnault-hoz köthető szexuális zaklatási botrányról számolt be. A cikkben 18 nő vádolta a bizottsággal szoros kapcsolatban álló Arnault-t. Arnault ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat. A fotográfust számos szál fűzi az akadémiához, felesége, Katarina Frostenson tagja az Akadémiának, míg több taggal is baráti viszonyt ápol. Az Arnault-Frostenson páros tulajdona a stockholmi Forum kulturális központ, amelyet a Svéd Akadémia is támogat. A beszámolók alapján arra lehet következtetni, hogy az Arnault-hoz köthető események számtalan precedense az Akadémia tulajdonában levő helyeken történt. Emellett nyilvánosságra került egy panaszlevél, amelyet több mint húsz éven át visszautasítottak.

A botránysorozat végleg akkor eszkalálódott, amikor a többi tag Sara Daniust, a bizottság első női állandó titkárát lemondásra kényszerítette. Danius intézkedésére a társaság megszakított minden kapcsolatot Arnault-val, és egy külső jogi intézkedést próbált eszközölni ellene. Danius lemondatása csoportos tiltakozás váltott ki, emellett többen is az állították, hogy ezzel egy nő szenved egy férfi bűneiért.

Az események következményeként többen is távoztak Frostenson tagsága vagy Danius lemondatása miatt. Ezzel a bizottság létszáma tízre csökkent, ez a szám túl alacsony a szabályok szerint ahhoz, hogy új tagokat nevezzenek ki. További problémákat okoz, hogy a bizottság tagjait egy életre választják, lemondani hivatalosan nem tudnak, csak visszalépni az aktív részvételtől. XVI. Károly Gusztáv, az Akadémia védnöke, aki elmondása szerint aggódó figyelemmel követte az eseményeket, megváltoztatta az intézmény szabályait. Ennek értelmében a tagok lemondhatnak pozíciójukról, valamint a több mint két éve az aktív részvételtől tartózkodó tagokat a bizottság új tagokra cserélheti.

A csütörtöki gyűlés után többen is optimizmussal viszonyultak a fenti fordulathoz.