Hírek – 2018. november 30.

Hírek hideg napokra

Hírek–2018. november 30.

Hírek

Hírek hideg napokra

Margaret Atwood és Agatha Christie sikerei, év végi könyvlisták és Hannah Arendt esszéje W. H. Audenről. – Heti nemzetközi hírösszefoglalónkat olvashatják.


Amikor ilyen hideg van, sőt, már a hó is esik, nem nagyon van jobb elfoglaltság, mint begubózni olvasófotelünkbe egy bögre teával vagy egy üveg borral, és lapozgatni valamit. Esetleg külföldi újságok irodalmi rovatait.

A hét legnagyobb publicitást kapott híre, amelyről kivétel nélkül az összes lap beszámolt, nem volt más, mint hogy folytatódik A szolgálólány meséje. Margaret Atwood sajtóközleményben jelentette be, hogy folytatást ír 1985-ben megjelent és az utóbbi években a sorozatadaptációja miatt világhírűvé vált (és a politikai aktivizmusban igen sokféleképpen felhasznált) disztópiájához. A Hagyatékok (Testaments) című új kötet 2019-ben jelenik meg világszerte. A történet tizenöt évvel az előzmény cselekménye után veszi fel a fonalat, és három női elbeszélőt fog használni, de a története nem fogja követni a sorozatét.

A Guardian hosszú cikket közöl Agatha Christie ismét egyre növekvő népszerűségéről. Az 1952 óta folyamatosan játszott Az egérfogó című darab mellett az új feldolgozások iránt is igen nagy a kereslet, amit a színházak és a forgalmazók igyekeznek is kihasználni: Poirot-t például John Malkovich fogja játszani nemsokára Az ABC-gyilkosságok feldolgozásában, de több másik Christie-regényből is újabb színpadi adaptációk születnek. A brit lap tudósítása kiemeli, hogy a legfiatalabb generáció tagjai is könnyen beszippanthatók egy jó kis krimire, amihez természetesen folyamatosan szükséges műsoron tartani és megújítani a darabokat. (A szolgálólánnyal ellentétben itt szerencsére nincsenek hírek a szellemi termék politikai kisajátításáról.)

Az eddigieknél jóval kevésbé érdekes, de az összefoglalóból kihagyhatatlan hír: a New York Times nyilvánosságra hozta Az év tíz legjobb könyve listáját. Hát igen, közeleg a karácsony, a sikerlisták, éves listák, bestsellerlisták időszaka. Ezen fele-fele arányban szerepelnek szépirodalmi (Lisa Halliday, Rebecca Makkai, Leila Slimani, Tommy Orange, Esi Edugyan) és nonfiction tételek (Shane Bauer könyve az USA börtöneiről, Tara Westover és Lisa Brennan-Jobs memoárja, Frederick Douglass-életrajz és egy kötet a pszichedelikumokról). Mindig nagy kérdés, hogy kinek szólnak ezek a listák; az összeállítás kritériumai mindig annyira homályosak, hogy csak találgatni tudunk. Mindenesetre biztosan nem nekünk: magyarul ugyanis mindeddig egyik mű sem hozzáférhető.

Egy valóban figyelemreméltó publikációra érdemes még felhívni a figyelmet. A New Yorker közölte újra Hannah Arendt írását W. H. Audenről, ami először ugyane lap hasábjain jelent meg 1975-ben. Az esszében nemcsak személyes találkozásaikról számol be Arendt, hanem verselemzésekkel is igyekszik bemutatni Auden költészetének nagyságát.

 

Melhardt Gergő