Hírek – 2018. május 20.

Erdély Miklós 90 – Fesztivál a Három Hollóban

Hírek–2018. május 20.

Hírek

Erdély Miklós 90 – Fesztivál a Három Hollóban

2018 júliusában lenne Erdély Miklós író, költő, képzőművész, filmrendező, nagy hatású performance-művész és gondolkodó 90 éves. Halálának 32. évfordulóján, május 22-én és 23-án tiszteletére rendez kétnapos programsorozatot a Szépírók Társasága a Három Hollóban.


„Érdemes törekedni rá, hogy az embernek irodalmi értékű álmai legyenek, az életében, a tudatos életében" – mondja az egyik álmodó az Álommásolatok című filmben. A szépíró igyekszik megfogadni a tanácsot, és irodalmi értékű álmait a Három Holló Kávéházba viszi. A Szépírók Társasága Erdély Miklós születésének 90. évfordulójára kétnapos programsorozatot szervez. Erdély barátai és tanítványai, akik személyesen, és akik csak „vetített állapotban" ismerték, felolvasásokkal, beszélgetésekkel és performanszokkal idézik fel a sokoldalú művészt, illetve készítenek verziókat egyes műveire.

Az Indigo csoport tagjai Erdély Miklós Vonatút című filmjének forgatása után Hatvanban, 1981

RÉSZLETES PROGRAM

2018. május 22. (kedd)

16:00-18:00
Álommásolatok (kisfilmek az Álommásolatok után szabadon)
Az Álommásolatok című filmben szereplők elmesélik az álmaikat, majd megrendezik azokat. A film nagyszerű előkép rövidfilmek elkészítéséhez. Ebben a programban filmkészítő egyetemi műhelyek hallgatói mutatják be a filmjeiket, melyeket az Álommásolatok mintájára, azt szabadon értelmezve készítettek.
Résztvevők: Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék (felkészítők: Rigó Mária, Jeneses Ádám), ELTE Filmtudomány Tanszék (felkészítő: Pálos György).

18:00-19:00
Protest-művészet egykor és ma egykori és kortárs akciók kapcsán
A beszélgetés az egykori, illetve mai ellenművészetről, ellen-eseményekről szól.
Résztvevők: Roskó Gábor, Sugár János, Révész László.
A beszélgetést Mélyi József kurátor, művészettörténész vezeti.

19:30-20:00
Ladik Katalin performansza

Szentjóby Tamás: UFO, happening, 1968, május, Szentendre, résztvevők: Ladik Katalin, Dárday István, Dúl Antal, Roger Bentichou, Urbán Miklós, Erdély Miklós

20:30-22:00
Vonatút - Szemző Tibor és barátainak koncertje


2018. május 23. (szerda)

17:00-18:30
Erdély Miklós az Örley körben és az underground képviselői között
Az Örley-kör a nyolcvanas években alakult irodalmi társaság volt, amelyben sokféle szerző talált helyet magának. A beszélgetés résztvevői felidézik a társaságot, elbeszélik annak egy lehetséges történetét, és megpróbálják körüljárni Erdély Miklós szerepét a körben és viszonyát a többi szereplőhöz. A 80-as évek ellenkultúrájában minden művészeti ág képviselője összetartozott – ennek fontos vonulata az addig megszokottól eltérő zenei kultúra megjelenése is.
Résztvevők: Bárdos Deák Ágnes, Havasréti József, Kurdy Fehér János, Rácz Péter, Szentjóby Tamás, Tábor Ádám, Ungváry Rudolf, Víg Mihály.
A beszélgetést Czinki Ferenc vezeti.

Erdély Miklós, Ottlik Géza és Györe Balázs az Örley-kör alakuló ülésén, 1985-ben az Astoria Kossuth Lajos utcai különtermében

18:30-20:00
Hungarofuturizmus
Hungarofuturista Erdély-olvasatok - Erdély Miklós művészete a hungarofuturista mozgalom retroavantgardista kontextusában.
Felolvasók: Bajusz Orsolya, Tillmann J. A., Nemes Z. Márió, Holt Lenszkij
Performansz: T. H. Anatol és Székely Dávid Attila
Hangperformansz: Nemes Z. Márió + Holt Lenszkij + Szkárosi Endre
Videoinstalláció: Fridvalszki Márk

Erdély Miklós az Ásványgyapot című írásának felolvasása után – A szöveget a Magyarország tiéd lehet című
betiltott kiállítás megnyitóján, 1984. január 27-én olvasta fel: ITT meghallgatható

20:00-22:00
„Ásványgyapot" (Hogyan pecsételődött meg? Az Ásványgyapot után szabadon, irodalom, zene, képzőművészet)
A program középpontjában az Ásványgyapot című Erdély Miklós-szöveg áll, még konkrétabban a pecsét és annak traumatikus nyoma. A felkért művészek (írók, költők, zeneszerzők, képzőművészek) ezt a szöveget, illetve az annak keretéül szolgáló akciót idézik meg egy erre az alkalomra készített művel.
Résztvevők: Kukorelly Endre, Németh Gábor, Garaczi László, Györe Balázs, Csaplár Vilmos, Marno János, Sugár János.

22:00-tól
Roskó Gábor szaxofonozik


Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.