Hírek – 2018. augusztus 12.

Elhunyt V. S. Naipaul

Hírek–2018. augusztus 12.

Hírek

Elhunyt V. S. Naipaul

2018. augusztus 11-én, életének 86. évében elhunyt Vidiadhar Surajprasad Naipaul, trinidadi indiai családból származó Nobel-díjas brit író.


"Óriás lett azzal, amit élért. Szerettei körében ment el, csodálatos alkotó- és vállalkozókedvtől gazdag élet után." - áll felesége által kiadott közleményben.

Az író 1932-ben született Trinidadon, ahol iskoláit végezte, ez után Oxfordban tanult. Több mint 30 szövege született 50 éves munkássága alatt. Ironikus hangvételű kisregényei után végül az 1961-es Mr. Biswas háza hozta el számára az ismertséget. A regényt részben édesapja élete inspirálta, róla formálta meg a főhőst, aki identitását és függetlenségét keresi. A pesszimista hangvételű, ám finom humorral átszőtt történet az író saját gyermekkori világát, gyökértelenségét mutatja be, ezen túlmenően pedig a brit társadalmi vívmányokat és Trinidadot is rendkívül érzékletesen ábrázolja. A műről Tárnok Attila írt esszét a Lieterán, melyet itt tudnak elolvasni.

Számos kritikusa volt, akik kíméletlen társadalomrajza, éles vallás- és életforma-bírálata miatt támadták, regényei azonban világszerte népszerűek. Olyan díjakat tudhatott magáénak élete során, mint a David Cohen Irodalmi-díj 1993-ban, illetve a rangos Booker-díj, melyet 1971-ben, a három összefüggő kisregényt tartalmazó In a Free State (Egy szabad államban) című kötetéért ítéltek oda számára. Emellett az angol királynő, II. Erzsébet lovaggá ütötte 1990-ben.

2001-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint a lényeglátó elbeszélésmódja megveszteethetetlen, tüzetes vizsgálódással egyesítő, utánozhatatlan hangvételű művei miatt.

Naipaul írásaiban dokumentálta a népvándorlásokat, a száműzetés iróniáját és a hit és a hitetlenség közötti összecsapást és kolonizáció következményeit. Londoni otthonában érte a halál. 85 éves volt.

 

Magyarul megjelent művei:

A nagy folyó kanyarulatában. Regény; ford. Gy. Horváth László, utószó Bart István; Európa, Bp., 1983

Eva Perón visszatér; ford. Prekop Gabriella; Európa, Bp., 1984 (Mérleg)

Fél élet; ford. ifj. Kőrös László; Cartaphilus, Bp., 2004

Mr. Biswas háza; ford. ifj. Kőrös László, Cartaphilus, Bp., 2005

Forrás New York Times Independent