Hírek – 2008. október 8.

Elhunyt Paavo Haavikko

A Nobel-esélyes finn szerző 77 éves volt

Hírek–2008. október 8.

Hírek

A Nobel-esélyes finn szerző 77 éves volt
Október 6-án hétfőn hosszú betegség után elhunyt Paavo Haavikko finn költő, író. A könyvkiadóként is dolgozó Haavikko a Finn Akadémia tagja volt, 77 éves korában érte a halál.

Több sikeres színdarab szerzője volt, emellett írt rádiójátékokat, televiziós sorozatokat, és három opera librettoját is ő jegyzi. A finn televizió egyik legnagyobb vállalkozása, a Kalevala 1982-es  tévéadaptációjának szerzője is ő volt.
 
1984-ben elnyerte a neves Neustadt Irodalmi Díjat, neve többször felmerült (idén is) a Nobel-díjra esélyek között, sajnos az már biztos, hogy a holnap bejelentésre kerülő 2008-as Irodalmi Nobel-díjat nem ő fogja megkapni, mivel azt csak élő szerző nyerheti el.
 
Nagyon gyakran aggatták rá a jelzőt, hogy ő a finn nemzet őszinte, pesszimista lelkiismerete, sosem maradt néma a fontos nemzeti, társaladmi vitákban, felelmelte a szavát a finn Nemzeti Operaház építése körüli botrányokban, a finn könyvtárak mostoha sorsa, a Helsinki Sanomat médiauralma vagy éppen Finnország NATO tagsága ellen.
 
Több mint 70 művet írt, 1951-ben lett ismert Tiet etäisyyksiin című verseskötetével, több műve magyarul is megjelent, egyebek között a Hold udvartartása című verseskötet és a Hosszúéletű Harald című kétnyelvű drámakötet.

Címkék