Hírek – 2019. január 18.

Elhunyt Mary Oliver költő

Hírek–2019. január 18.

Hírek

Elhunyt Mary Oliver költő

Elhunyt a természethez és az állatvilághoz szóló, magukkal ragadó ódáiról ismert Pulitzer-díjas Mary Oliver költő. A 83 éves író a limfómával való küzdelem után floridai otthonában tért végső nyugalomra.


A több, mint 15 verses- és esszékötetet jegyző Mary Oliver rövid, közvetlen szövegeket írt a természettel való kapcsolatáról, a kapzsiság megvetéséről, a kizsákmányolásról és más emberi bűnökről. Az egyik kedvenc mellékneve a „tökéletes" volt, de ezt ritkán használta az emberekkel kapcsolatban. A múzsái baglyok, pillangók, békák voltak, az évszakok változása, a Nap és a csillagok.

„A megjelenésemmel és az életstílusommal kapcsolatban nehezen változtatok, kevés olyan nap volt, hogy a barátaim nem mondhatták Mary Oliver még mindig távol, valahol a fű között jár. Ott van, most is a füzetébe írogat. De én belül hamis díszként remegtem, csillogtam" – idézi a Guardian a Hosszú élet (Long Life) című 2004-ben megjelent esszékötetéből.Akár idolja Walt Whitman, akit meg nem született bátyjának is tekintett, nem csak figyelni szerette, ahogy a gombák nőnek vihar közben, vagy ahogy egy bagoly szól egy sötét ágról, vágyott rá, hogy ismerje és eggyé váljon azzal, amit lát. Megtisztelve érezte magát, olyan apró dolgoktól, akár a tengelic éneke, ahogy az a Fehér virágok (White flowers) című versében is felvillan.

Verseskötetei közé tartoznak a Fehér fenyő (White Pine), a Nyugati szél (West Wind) és a 2017-ben egy antológiában megjelenet Hódolatok (Devotions). A Pulitzer-díjat 1984-ben nyerte el az  American Primitive című könyvéért kapta meg. 1992-ben pedig övé lett az egyik legnagyobb elismerésű amerikai irodalmi díj, a National Book Prize New and Selected Poems című kötetéért. Életművéért 1998-ban Lannan Lliterary-díjat kapott.


Mary Oliver Cleveland közelében, Maple Hills Heightsben nőtt fel, egy olyan család tagjaként, amelyet ő maga nevezett „diszfunkcionálisnak". Magának való gyerek volt: verseket írt és kunyhókat épített fűből és gallyakból a közeli erdőben. Edna St Vincent Millay már középiskolás éveiben is hatással volt rá, kései verseiben arra kéri az író nővérét, Norma Millayt, engedje meg, hogy meglátogassa a Millay családi házat Austerlitzben. Norma Millay belegyezett, így végül a költőnő több évet is eltöltött ott Edna St Vincent Millay kéziratainak rendezésével. Itt ismerkedett meg a fotós Molly Malone Cookkal is. A találkozás után egészen Molly Malone Cook 2005-ös haláláig élettársak voltak. Mary Oliver sok munkáját is neki ajánlotta.Tanulmányait az Ohio State Universityn és a Vassar College-on folytatta, de diplomát soha nem szerzett. A későbbiekben megvetette az egyetemi oktatást, úgy gondolta „előre eldöntött bizonyosságok gyűjteménye" csupán. De később mégis tanított az említett intézményekben és más egyetemeken is. Legtöbb munkája azonban akkor is a gyerekkorából és a Provincetown környéki tájból építkezik.

„Már nem igazán hiszek abban, hogy a Föld olyan marad, mint amilyen gyerekkoromban volt. Világos, hogy máris rengeteget változott. De úgy gondolom, hogy azzal, hogy elveszítjük a kapcsolatot a természettel, elfelejtjük, hogy valójában mi magunk is állatok vagyunk és szükségünk van a Földre. Ha létrehoztam bármilyen maradandó értéket, az az, hogy az embereket emlékeztetem, hogy milyennek is kéne lennie a Földnek" nyilatkozta Mary Oliver egy 2011-es interjújában.

Sokat írt a halandóságról, de a hála és teljesség érzésével. A Circles (Körök) című versében puszta tartalomként definiálja magát, amit azzal töltött meg, amit tapasztalt és amiben hitt, de nem örökké való.

Tardi Zsuzsanna