Hírek – 2018. június 15.

Elhunyt Márványi Judit

Hírek–2018. június 15.

Hírek

Elhunyt Márványi Judit

Kilencvenegy éves korában elhunyt Márványi Judit, a Magvető és a Szépirodalmi Kiadó egykori szerkesztője – tudatta Facebook-oldalán a Magvető Kiadó.


Kilencvenegy éves korában elhunyt Márványi Judit, a Magvető és a Szépirodalmi Kiadó egykori szerkesztője – írta Facebook-oldalán a Magvető. Olyan írók könyveit szerkesztette, mint Eörsi István, Füst Milán, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Nádas Péter vagy Polcz Alaine.

Márványi Judit 1927-ben született Budapesten. Családjával 1944-ben egy svájci védettségű házba kerültek, ahonnan a nyilasok mégis elhurcolták a szüleit. 1945 után csatlakozott a Magyar Kommunista Párthoz. Tanított általános iskolában, 1956 után a Magvető szerkesztője, innen 1967-ben bocsátotta el Kardos György. Ezután a Szépirodalmi Kiadó szerkesztője 1968-tól. A Bibó Emlékkönyv szerzője. 1985-ben kilépett az MSZMP-ből.

„Nagyon-nagyon szeretem őket, úgy tudok elaludni, hogy mondom a verseket. Elsősorban József Attilát, őt tartom a legnagyobb költőnek. ('Még jó, hogy vannak jambusok'), és aztán másokat. Most, nem olyan rég fedeztem föl sokadszor a De profundist Weörestől, az is egészen gyönyörű vers. Szóval ebben lehet bízni és ebbe lehet kapaszkodni – abba, hogy ez a magyar költészet annyira szép, erős" – ezekkel a szavakkal zárul a Turi Tímeának adott interjúja 2016-ból. (Az interjút a Cultura.hu közölte, részlet a Kapaszkodók című kötetből, Magvető, 2017.)

A Magvető Tények és Tanúk sorozatában 2017-ben megjelent Kapaszkodók című könyv a szerkesztő emlékeit, esszéit és visszaemlékezéseit tartalmazza. A könyvhöz Mesterházi Mónika írt előszót. A Kapaszkodók három interjút közöl Márványi Judittal: az elsőt Csalog Zsolt készítette 1987-ben, a másodikat Turi Tímea 2015-ben, a harmadikat Darvasi Ferenc 2016-ban. Írások olvashatók Eörsi Istvánról, Nemes Nagy Ágnesről és Márványi Judit szüleiről. A könyvről Jánossy Lajos írt esszét a Literára Dilemmák címmel.