Hírek – 2015. augusztus 7.

Elhunyt Dr. Szitár Katalin

Hírek–2015. augusztus 7.

Hírek

Elhunyt Dr. Szitár Katalin

Dr. Szitár Katalin habilitált egyetemi docens, az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója 2015. augusztus 6-án, negyvenkilenc évesen váratlanul elhunyt – közölte ma a hírt a veszprémi Pannon Egyetem. 


Dr. Szitár Katalin 1966-ban született, a modern magyar irodalom és prózapoétika kutatója és oktatója volt.

Tudományos munkásságát két kulcsmonográfia fémjelzi Kosztolányi Dezső és Németh László prózaművészetéről (A prózanyelv Kosztolányinál. Bp., 2000; A regény költészete. Németh László. Budapest, Argumentum, 2010), továbbá nyolc szerkesztett kötet, valamint több mint száz tudományos közlemény, tanulmány, cikk.

Legutóbbi könyve a 20. század eleji magyar prózáról 2013-ban látott napvilágot az Universitas Pannonica című sorozatban (Hiány-jelek. Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Krúdy Gyula írásművészetéről. Bp., Gondolat).

2005-től a Pannon Egyetem főállású egyetemi docense. A Magyar Tudományos Akadémia veszprémi Területi Bizottsága Irodalomtudományi Munkabizottságának elnöke, 2009-től a Magyar Irodalomtudományi Tanszék vezetője, 2014-től az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója. A Res poetica (Pannon Egyetemi Kiadó) és az Universitas Pannonica (Gondolat kiadó, Bp.) könyvsorozatok szerkesztőbizottságának tagja.

Halála pótolhatatlan veszteséget jelent a hazai irodalomtudományi szakmai közösség, a Pannon Egyetem és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar oktatói közössége, valamint a tanítványok számára – olvasható a Pannon Egyetem oldalán.

Szitár Katalint a Pannon Egyetem és a Kar saját halottjának tekinti, temetéséről később gondoskodnak.