Hírek – 2008. október 3.

Elhunyt Csiki László

Az írót 64 éves korában érte a halál

Hírek–2008. október 3.

Hírek

Az írót 64 éves korában érte a halál
Mára virradóra több éves betegeskedés után elhunyt Csiki László költő, író. Az 1984 óta Magyarországon élő, erdélyi származású szerző a kortárs magyar irodalom jelentős alakja volt.

Mára virradóra hosszú betegség után elhunyt Csiki László író, költő. Új regényének, az Ajakírnek okóber 1-jei bemutatóján már nem tudott jelen lenni.
 
Csiki László 1944-ben született Sepsiszentgyörgyön. A Babes-Bolyai Egyetem magyar-román szakán végzett.
Dolgozott többek között a kolozsvári Kritérion Könyvkiadónál, az Utunk című irodalmi hetilap rovatvezetőjeként, a Magvető Könyvkiadó szerkesztőjeként, szerkesztette a Magyar Napló versrovatát, majd 1990-től a Budapest Filmstúdióban tevékenykedett dramaturgként.
 
Funkciókat vállalt a Magyar Írószövetség, a Magyar Alkotók Országos Szövetsége, a Magyar Pen Club és az Erdélyi Szövetség szervezeteknél.
 
Első, Esőt kaszáló című verseskötete 1968-ban jelent meg a Kritérion Kiadónál. Több mint 25 önálló kötete és számos műfordítása látott napvilágot. Megjelentek verses-, esszé-, dráma- és elbeszéléskötetei, regényei és meséi. Legismertebbek talán a Magánháború (elbeszélések, Szépirodalmi), Kísértethajók (versek, Magvető), Idegen tollaim (esszék, Szépirodalmi), Lépések, kopogások (versek, Jelenkor), A pusztulás gyönyöre (elbeszélések, Jelenkor), A jóslat (Történetek, Kortárs, 2005).
 
Legjelentősebb díjai: 1987-ben Füst Milán-jutalommal, 1990-ben József Attila-díjjal, 1997-ben Déry Tibor-jutalommal ismerték el munkásságát. Legutóbb, 2006-ban - ahogy a litera is beszámolt erről - ő nyerte el a Salvatore Quasimodo-díjat.
 
Új regénye (Ajakír) egy illatszerügynök történetét beszéli el a "forradalom színjátékában".
 
Csiki Lászlót otthonában érte a halál. Október 5-én lenne 64 éves.