Hírek – 2009. február 23.

Elhunyt Balaskó Jenő költő, publicista (1940-2009)

Hírek–2009. február 23.

Hírek

Elhunyt Balaskó Jenő költő, publicista (1940-2009)
2009. február 18-án, 68 éves korában elhunyt a már életében is avantgárd klasszikusnak számító Balaskó Jenő költő, író, publicista, újságíró.

Balaskó pályafutását zenetanárként kezdte, zongorát és zenetörténetet oktatott. 1956-ban megsebesült mint fegyvertelen sebesültszállító. Internálták, majd hosszú évekig megfigyelés alatt tartották, irodalmi és politikai tevékenysége miatt rendőrségi zaklatások érték. 1961-ben megházasodott, két gyermeke született.
Pályája kezdetén Szentjóby Tamás, Erdély Miklós és Oravecz Imre, később Ladik Katalin társaságában különös versekből álló felolvasóesteket szervezett. Az 1985-ig kötet nélkül alkotó Balaskó Jenőt már 1964-ben Nagy László vette védelmébe, barátai közt tarthatta számon többek közt Pilinszky Jánost, Konrád Györgyöt, Kondor Bélát és Tamás Gáspár Miklóst. Első versei közül jó pár az újvidéki Szimpozionban jelent meg. A 70-es évek végétől 1986-ig az FMK-ban és a Szkéné Színházban rendezte zongorával kísért irodalmi estjeit.
Első verseskötetét Mini ciklon címen 1985-ben a József Attila Kör adta ki JAK-füzetek sorozatában. A kötet elnyerte az Írószövetség nagydíját. Később a Kráter Könyvkiadó jelentette meg a terjesztéstörténetben is jelentős szerepet játszó Ilyen éjszakát hagytatok (1990) című verseskötetét. Mészöly Miklós, Göncz Árpád (már köztársasági elnökként), Turcsány Péter és más írók együtt árulták a szerzővel kötetét az EMKE aluljárójában, lázadva a terjesztői piac monopóliuma ellen, mert a kötetet nem vették át bolti forgalmazásra. A költő és közíró hatvanadik születésnapjára jelent meg válogatott verseskötete Elmúlik minden címen (2000, Kráter Műhely Egyesület). Politikai-közéleti írásait Mosolyrapszódia címmel szintén a Kráter tette közzé, 1994-ben.
A rendszerváltás után publicistaként Agyas Bubu néven publikált. 2008-ban jelentette meg a Miért Antall József? című művét az Új Stúdió Libri Kft. gondozásában.
Volt főszerkesztő-helyettes a Ring című lapnál, az Új Magyarország és a Pesti Hírlap főmunkatársaként is dolgozott, majd 1996-ban az MDNP alapító tagja lett.
1986-ban Örley-díjat kapott Esterházy Péter és Nádas Péter, valamint Tellér Gyula társaságában. 1992-ben Petőfi Sándor-díjjal jutalmazták. 1991 őszén a Széchenyi-diplomát és emlékplakettet személyesen Antall Józseftől vehette át. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkásságát.

Művei az interneten:

MEK: 99 

Artpool: Szövegek és/vagy hanganyagok