Hírek – 2011. október 14.

Déry-díj 2011

Hírek–2011. október 14.

Hírek

Déry-díj 2011
Az idei Déry Tibor-díjakat ma vették át a kitüntetettek: Beck András irodalomkritikus, Józsa Márta író, szerkesztő, Pályi András író, műfordító és Vasadi Péter költő.

A 2011. évi Déry Tibor-díjakat 2011. október 14-én, ma délután adták át az Artisjus székházában.

A díjat ez évben Beck András irodalomkritikus, Józsa Márta író, szerkesztő, Pályi András író, műfordító, valamint Vasadi Péter költő kapta.
A kitüntetést odaítélő kuratórium titkára az Artisjus főigazgatója, Singer András, elnöke Závada Pál, tagjai Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László voltak. A jutalmazottakat Keresztesi József és Závada Pál méltatta. A Déry Tibor-díjat minden évben olyan alkotónak ítélik oda, akik a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményeket értek el.

A Déry Tibor Alapítvány és a díj Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre. Vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak.

A díjak átadása a névadó születésének évfordulójához, október 18-hoz kapcsolódik. Az első díjat (akkor még Déry Tibor-jutalom néven) 1984-ben adták át. Mára több százan részesültek ebben az elismerésben.