Hírek – 2018. december 5.

December 6-án rendezik meg az Élőfolyóirat díjátadó estjét

Hírek–2018. december 5.

Hírek

December 6-án rendezik  meg az Élőfolyóirat díjátadó estjét

Az MMA Irodalmi Tagozata 2015 őszétől havonta jelentkező zenés irodalmi rendezvénye a Műcsarnokban az Élőfolyóirat. A 2018. december 6-án tartandó estjükön 16.00 órától sor kerül az Év Legjobb Könyve Díjának és a 2018. évi Könyv Nívódíjainak átadására.


Idén az Év Legjobb Könyve Díját Kontra Ferenc Az álom hídja című regénye nyerte el. Kontra Ferenc korábban több novelláskötetében is foglalkozott a délvidéki magyarságot sújtó világháborúk és a kilencvenes évek délszláv háborúinak emberi katasztrófáival. Mostani regényét a Vajdaság fővárosának jelenkori, poszttraumás valóságába ültette, ahol egy gyermekkórház sugárfertőzött, fiatal felnőtt bentlakóinak sorsán keresztül a fizikai és lelki sérülések valós következményeivel nézhetünk szembe. Az álom hídjának egyik legnagyobb érdeme, hogy Kontra Ferenc elfogadó kíváncsisággal és kifinomult lélektanisággal közelít minden egyes, közösségét kereső szereplőjéhez.


A 2018. évi Könyv Nívódíját idén két regénynek ítélték oda.
Ezek közül az egyik Csender Levente Örök utca című novelláskötete. Novella hősei "hosszú, borzadályos utcán" botorkálnak. Ide nem hoznak magukkal kacatokat az emberek, épp elég az ormótlan életükkel végigcsörömpölni rajta. Meg-megpihennek a Kánaánban vagy a Cinkesben, mi pedig melléjük ülünk, felemlegetjük az elmúlt századot. Köpésnyire van itt mindenki mindentől - az élhető élettől meg a méltó pusztulástól is.


A másik kitüntetett Király Farkas az 1989. decemberi romániai forradalomról szóló kisregénye, a Sortűz. Számos olyan írás és film született, legnagyobbrészt román nyelven, mely ezeket az eseményeket dolgozza fel. Azonban az író elsőként megjelenő regénye azokról a fiatalokról szól, akiknek nemcsak a gyakorlótéren, hanem a harcokban is helyt kellett állniuk. Általuk mi is átélhetjük mindazt, amit csakis egy kiskatona láthatott, tapasztalhatott. A kisregény főszereplői: egy magyar, egy román, egy szász és egy szerb ifjú különböző egységeknél, más-más helyszínen szolgálnak. A Sortűz, akár ünnepélyes díszlövések sora, az ő emlékük előtt tiszteleg.


A művekről Tóth Erzsébet (Babérkoszorú-díjas költő, író), Nagy Zoltán Mihály (József Attila-díjas író) és Zsille Gábor (József Attila-díjas költő) beszélget. Az esten Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek működnek közre. A zenéről Dresch Mihály (Liszt Ferenc-díjas és Kiváló Művész) gondoskodik majd.
A könyvek a helyszínen megvásárolhatóak lesznek.