Hírek – 2019. február 1.

Búcsút mond egymásnak a Man Group és a Booker Prize

Hírek–2019. február 1.

Hírek

Búcsút mond egymásnak a Man Group és a Booker Prize

Mary Oliver Pulitzer-díjas költőt búcsúztatják, átadták a Costa Book Awardot és a Bremer Literaturpreist. Búcsút mond egymásnak a Booker Prize és szponzora, a Man Group. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.


Január 17-én, csütörtökön elhunyt a Pulitzer-díjas költőnő Mary Oliver. Haláláról az Independent emlékezik meg egy hosszabb cikkel.

A költőnő 1935-ben született egy általa „diszfunkcionálisnak” tartott családban. Az egyik legkorábbi hatást Edna St. Vincent Millay gyakorolta rá, később éveket töltött a néhai költőnő austerlitzi házában hátrahagyott iratainak rendezésével. Itt ismerkedett meg Molly Malone Cook fotográfusnővel, aki 2005-ös haláláig társa maradt. Mary Oliver az Ohio State University és a Vassar College egyetemeken tanult, és bár diplomát végül nem szerzett, költészetet tanított a Case Western University-n és a Bennington College-ban. Az első verseskötete 28 éves korában, 1963-ban jelent meg No Voyage and Other Poems címmel. A Pulitzer-díjat 1984-ben nyerte el az American Primitive című könyvével, 1992-ben a New and Selected Poems kötetéért a National Book Award kitüntetését kapta meg. Költészetének tárgya egész életében a természet dicsőítése volt. Ennek kapcsán 2011-ben nyilatkozta az O magazinnak - „Ha bármi maradandót hagyok hátra, az csak azért lesz, mert megpróbáltam az embereket emlékeztetni arra, hogy milyennek is kéne lennie a Földnek.”

Mary Oliver

Január 27-én, vasárnap a Man Group és a Booker Prize Foundation külön-külön közleményben jelentette be a könyvdíj és az óriáscég együttműködésének végét. A Man Group 2002 óta mintegy 25 millió fonttal támogatta az irodalmat a Booker Prize-on keresztül. (Melyet 2015-ben Krasznahorkai László is elnyert életművéért.) „Nagy megtiszteltetés volt közel két évtizeden keresztül támogatni a Man Booker Prize-t” – emelte ki közleményében a cég. Luke Ellis, a vállalat vezérigazgatója elismerését fejezte ki az alapítvány kivételes munkájáért. Helena Kennedy, az alapítvány elnöke köszönetet mondott a tizennyolc évi nagylelkű támogatásért.

A BBC összefoglalója szerint a szponzorcég és az alapítvány közti viszony megromlásának okai többek között a 2014-es nemzetközi nyitást követő korábbi Booker-díjasok nyilatkozatai közt keresendők. Peter Carey, aki kétszer részesült a kitüntetésben a díj kulturális ízének elvesztésével vádolja a támogató cég nyomán bekövetkező változásokat, míg Sebastian Faulks – a magyarul is megjelent Madárdal című könyv szerzője – egyenesen „az ellenségnek” titulálta a Man Group-ot.

A Booker Prize Foundation továbbra is odaítéli a Booker Prize-t és az International Booker Prize-t; az alapítvány reményei szerint legkésőbb 2020-ra új támogatója lesz a díjnak.

A 2018-as díjazott Anna Burns átveszi a kitüntetést Kamilla cornwalli hercegnétől. BBC

Arno Geiger kapta a Bremer Literaturpreis-t – számolt be róla január 28-án hétfőn a Zeit magazin. Az ötvenéves író Unter der Drachenwand című 1944-ben játszódó háborús regényéért nyerte el a 25000 euró pénzdíjjal járó kitüntetést. A szerzőnek magyarul két könyve is megjelent.

6000 eurós díjazásban részesült Heinz Helle Die Überwindung der Schwerkraft című regénye, mely két erősen különböző fivér történetét meséli el. A 1954-es alapítású Bremer Literaturpreis Németország egyik legrégebbi irodalmi díja. A korábbi díjazottak között olyan neveket találunk, mint Siegfried Lenz (1962), Elfriede Jelinek (1996) vagy Terézia Mora (2017).

Arno Geiger

Literaturhaus Bremen

Kedden, január 29-én került sor a Costa Book Award idei nyertesének bejelentésére – írja a Guardian. 2018-ban a zsűri döntése szerint az életrajzi kategória nyertese, Bart van Es vihette haza a harmincezer fontos fődíjat a The Cut Out Girl című biográfiáért. Az oxfordi professzor Van Es nagyszülei Hollandiában a második világháború alatt egy fiatal zsidó lányt bújtattak. A család az ötvenes évek során elveszítette a lányt szem elől, míg Van Es végül fel nem kereste, hogy megírja az életrajzát. A most 85 éves Lien de Jong a szerzővel együtt örült a díjnak. Bart van Es azt nyilatkozta, hogy a pénzjutalmat egy családi nyaralásra fogja fordítani.

Bart van Es és Lien de Jong a díjátadó ceremónián

The Guardian

A The Cut Out Girl Sally Rooney Normal People című regényét, Stuart Turton debütáló könyvét, a The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle-t, J. O. Morgan verseskötetét és Hilary McKay gyerekkönyvét, a The Skylarks’ War-t utasította maga mögé.

Vadler Júlia