Hírek – 2013. április 20.

Borbély Szilárd kapta az idei Litera-díjat!

Hírek–2013. április 20.

Hírek

Borbély Szilárd kapta az idei Litera-díjat!

A Litera Újraértelmező Szótár című meghívásos pályázatán Borbély Szilárd művét tartotta a legjobbnak a diákzsűri, a nyílt pályázaton a háromtagú szakmai zsűri Hartay Csaba, Sajó László és Karácsony Orsolya írását díjazta. 


A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején, 2013. április 20-án került sor a Litera életének egyik legfontosabb eseményére, a 2013-as Litera-díj átadására. A díjat a Litera irodalmi portál szerkesztősége évente ítéli oda annak a szerzőnek, akit meghívásos pályázatán a felkért diákzsűri a legjobbnak tart. Idén Újraértelmező Szótár címen hirdetett meghívásos és nyílt pályázatot portálunk. A meghirdető a Litera-díjat annak szánta, aki a zsűri véleménye szerint a legmesteribb módon fogalmazza meg irodalmi műfajban és eszközökkel a felkínált fogalmak egyikét.

meghívásos pályázat résztvevői voltak: Babarczy Eszter, Bartók Imre, Bán Zsófia, Borbély Szilárd, Cserna-szabó András, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Solymosi Bálint, Zeke Gyula.

A hívószavak, amelyek közül választani kellett: szabadság, demokrácia, felelősség, ízlés, hűség, lelkiismeret, morál, változás, intelligencia, műveltség.

A meghívásos pályázatról ez alkalommal négytagú diákzsűri döntött: Kovai Anna Fruzsina (ELTE BTK Irodalom- és kultúratudomány mesterszak, Modern magyar irodalom), Cziglényi Boglárka (ELTE-BTK PhD, '45 utáni magyar irodalom, doktori program), Kazár Olívia (ELTE Kommunikáció- és médiatudomány szak, mesterképzés) és Balajthy Ágnes (Debreceni Egyetem, Irodalomtudományok Doktori Iskola).

A diákzsűri a legjobbnak találta BORBÉLY SZILÁRD: VÁLTOZÁS című írását, amely ezzel kiérdemelte a Litera-díjat.

A nyílt pályázat eredményeit szintén ezen az estén hirdette ki a Litera. A pályázatra összesen 53 kritériumoknak megfelelő pályamű érkezett. Az első három díjról szakmai zsűri döntött: Podmaniczky Szilárd, Vári György és Jánossy Lajos (Litera).

A zsűri döntése alapján az Újraértelmező Szótár című nyílt pályázat legjobbjai:

I. HARTAY CSABA: MŰVELTSÉG

II. SAJÓ LÁSZLÓ: HAJRÁ, MAGYAROK!

III. KARÁCSONY ORSOLYA: LELKIISMERET

A díjakat a 2013. április 20-án 19 órától tartott eredményhirdetésen átadta: Keresztury Tibor, a Litera főszerkesztője. A nyílt pályázat befutó hármasának írásai hamarosan olvashatóak a Literán.

A zenei közreműködő Hó Márton volt. A nyílt pályázat díjait támogatta: a Kalligram Kiadó, a Libri Könyvkiadó, a Magvető Könyvkiadó és a Palatinus Kiadó.

A díjazottaknak gratulálunk!