Hírek – 2016. április 23.

Bartók Imre kapja az első Hazai Attila Irodalmi Díjat

Hírek–2016. április 23.

Hírek

Bartók Imre kapja az első Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kner Imre termében 2016. április 23-án, ma jelentette be, hogy a 2016 márciusában alakult szakmai zsűri döntése szerint első ízben Bartók Imre veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. 


A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a 2016 márciusában alakult szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Bartók Imre veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy évente 500 000 forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A díjazott kiválasztásában a kuratórium által felkért zsűri közreműködik, melynek tagjai Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.A díj átadására 2016. április 29-én, pénteken 1900 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett irodalmi esten kerül sor.

Bartók Imre 1985-ben született Budapesten, kisebb megszakításokkal azóta is itt él. Középiskolai tanulmányait az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában végezte. 2003-tól 2008-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem filozófia szakán tanult, majd az esztétika szakon doktorandusz hallgató volt.

2011-ben kiadott első regénye (Fém) után 2013-tól évente jelentek meg regénytrilógiájának darabjai (A patkány éve, A nyúl éve, A kecske éve). Szépirodalmi munkássága mellett irodalomtörténeti monográfiákat, tanulmányokat, kritikákat, esszéket is írt, illetve számos kortárs képzőművészeti kiállítást nyitott meg.

„Bartók Imre különleges térképpel és több úti céllal indult el az irodalom különböző, hol egymással párhuzamosan futó, hol egymásra merőlegesen bukó ösvényein. Irodalomelmélet, létfilozófia, világregény, szörnydráma. Testesült tudatok és tudatlan testek. Celan, Rilke, Marx és Goebbels. Szellemtudományok és tévésorozatok. Fájdalom és kegyelem. Az ahumanitás problémája és kérdése mögött az ember maga; az ember magja.” (Szegő János)

Művei:
[Szépirodalom]
Fém, regény, Kalligram Könyvkiadó, 2011.
A patkány éve, regény, Libri Kiadó, 2013.
A nyúl éve, regény, Libri Kiadó, 2014.
A kecske éve, regény, Libri Kiadó, 2015.
Goebbels, dráma, József Attila Kör (Melting Books), 2015.
[Irodalomtörténet]
Paul Celan – A sérült élet poétikája, L'Harmattan, 2009.
Rilke – Ornamentika és halál, L'Harmattan, 2011.
A hamis Alef – Kezdet és temporalitás, L'Harmattan, 2014.
[Gyermek- és ifjúsági irodalom]
Alfonz és az űrlények, Babilon, 2015.