Hírek – 2018. december 7.

Az író karácsonya – Találkozás Schein Gáborral a Karácsonyi Vásárban

Hírek–2018. december 7.

Hírek

Az író karácsonya – Találkozás Schein Gáborral a Karácsonyi Vásárban

December 7-én Schein Gábor lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Schein Gáborral a Hanuka ünnepkör ételei és szokásai kerülnek terítékre.


Az idei Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron péntekenként Az író karácsonya című irodalmi beszélgetéssorozattal várjuk a közönséget a Vörösmarty téren.  A beszélgetések alkalmával hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört. Megismerhetjük, hogyan is készül az ünnepre például Ugron Zsolna, Péterfy Gergely vagy Závada Pál, bepillanthatunk konyhájukba egy-egy különleges, saját, ünnepi receptjükön keresztül.

A Karácsonyi Vásár ideje alatt minden héten egy-egy gasztronómiai témával párosítjuk az irodalmat, a Márton-napi liba és újbortól az ünnepi töltött káposztán át a karácsonyi tradicionális és újító halfogásokig haladunk az ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó irodalmi művek terén.

DECEMBER 7-én SCHEIN GÁBOR és Fábián László beszélgetésével folytatódik a sorozat. Az ismertebb hagyomány alapján olajban sütött ételeket fogyasztunk a Hanuka ünnepekor: fánkot, lángost, édes vagy sós palacsintát, latkeszt. Kevésbé ismert szokás a tejes ételek fogyasztása ezen az ünnepen. Az eltelt évszázadok során a világ minden tájára szétszórt zsidóság sokféle módot talált arra, hogy az olajban sütött, illetve a tejes ételeket összekapcsolja és beemelje a hanukai lakomákba. Azokon a területeken azonban, ahol az olivaolaj nem volt elérhető, csirke-, vagy libazsírt használtak a sütéshez, így nem lehetett tejtermékkel gazdagítani a fánkokat. Ezeken a tájakon a reszelt krumpliból és tojásból készült latkesz, az almalepénykék és más, nem tejes ételek váltak a legnépszerűbb hanukai fogásokká.

A beszélgetés ideje és helyszíne: 2018. december 7. 18:00, Vörösmarty tér, Hütte Bisztró (a Gerbaud-val szembeni üvegépület)