Hírek – 2018. november 13.

Az író karácsonya – Adventi készülődés kortárs magyar írókkal

Hírek–2018. november 13.

Hírek

Az író karácsonya –  Adventi készülődés kortárs magyar írókkal

A Litera a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös szervezésében ünnepi beszélgetéssorozatot indít Az író karácsonya címmel. Az idei Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Hogyan készül az ünnepre például Péterfy Gergely, Ugron Zsolna vagy Závada Pál?


A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár amellett, hogy megannyi különleges, kézműves ajándékötlettel és finom ételekkel várja a nagyközönséget, péntekenként Az író karácsonya című irodalmi beszélgetéssorozatával is készül az ünnepre. A beszélgetések alkalmával hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört. Megismerhetjük, hogyan is készül az ünnepre például Ugron Zsolna, Péterfy Gergely vagy Závada Pál, bepillanthatunk konyhájukba egy-egy különleges, saját, ünnepi receptjükön keresztül.

A Karácsonyi Vásár ideje alatt minden héten egy-egy gasztronómiai témával párosítjuk az irodalmat, a Márton-napi liba és újbortól az ünnepi töltött káposztán át a karácsonyi tradicionális és újító halfogásokig haladunk az ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó irodalmi művek terén.

Tartsanak velünk, öltöztessük lelkünket ünnepi díszbe az irodalom segítségével!


A sorozat alkalmai:

 

NOVEMBER 16. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)

LIBAÉTELEK & ÚJBOROK

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

Meghívott íróvendég: Péterfy Gergely

Moderátor: Jánossy Lajos

 

NOVEMBER 23. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztróa Gerbaud-val szembeni üvegépület)

VADÉTELEK & ÉSZAK-MAGYAR VÖRÖSBOROK

A Kárpát-medence sűrű erdeiben vad mindig akadt bőséggel, így már az ősmagyar konyha repertoárjában is szerepeltek különféle vadételek. Kedvelt erdei vadak voltak például a szarvas, a vaddisznó, az őz, a nyúl. Ezen ételek mellé a közepesen testes és a testes vörösborok kifejezetten jól társíthatók a hazánkban autochtonnak számító kékfrankostól az egri bikavéren át a mélyebb cabernet fajtákig.

Meghívott íróvendég: Nyáry Krisztián

Moderátor: Nagy Gabriella

 

NOVEMBER 30. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)

TÖLTÖTT KÁPOSZTA & SOMLÓI BOROK

Konyhakultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, melyben a káposztás ételek kiemelt helyet foglalnak el. A töltött káposztát az év bármely szakában szívesen fogyasztjuk, de az adventi időszakban, kivált karácsonykor az ünnep szerves részévé tesszük. Hazánk legkisebb borvidéke Somló, mely illő borokat kínál a káposztás ételekhez. Elsősorban a juhfark, de a hárslevelű vagy a tramini is. Ne feledjük, Somlón ma már készül vörösbor is, rozé is, és karakterüknél fogva ezek szintén képesek harmonizálni a káposztás-húsos fogásokkal.

Meghívott íróvendég: Ugron Zsolna

Moderátor: Szekeres Dóra

 

DECEMBER 7. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztróa Gerbaud-val szembeni üvegépület)

HANUKA ÜNNEPKÖR ÉTELEI

Az ismertebb hagyomány alapján olajban sütött ételeket fogyasztunk a Hanuka ünnepekor: fánkot, lángost, édes vagy sós palacsintát, latkeszt. Kevésbé ismert szokás a tejes ételek fogyasztása ezen az ünnepen. Az eltelt évszázadok során a világ minden tájára szétszórt zsidóság sokféle módot talált arra, hogy az olajban sütött, illetve a tejes ételeket összekapcsolja és beemelje a hanukai lakomákba. Azokon a területeken azonban, ahol az olivaolaj nem volt elérhető, csirke-, vagy libazsírt használtak a sütéshez, így nem lehetett tejtermékkel gazdagítani a fánkokat. Ezeken a tájakon a reszelt krumpliból és tojásból készült latkesz, az almalepénykék és más, nem tejes ételek váltak a legnépszerűbb hanukai fogásokká.

Meghívott íróvendég: Schein Gábor

Moderátor: Fábián László

 

DECEMBER 14. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)

KISBÖJTI IDŐSZAK – HALAK HETE

A karácsonyi készülődés a kisböjttel veszi kezdetét. A karácsonyt megelőző böjt, vagyis az adventi időszak november 30-án, András napján kezdődött. A kisböjt kellemes kihívás, az adventi idő heteiben ugyanis csupán a szerdát és a pénteket húsmentesíti a hagyomány, nemcsak zöldségfélekkel, de halfélékkel is. A gasztronómia klasszikusan fehérborokat társít a halételekhez, amely borfajtákból bőven találni megfelelőt a Kárpát-medencében. A furmint, az olaszrizling, a leányka, de még a kéknyelű is príma „halbor” lehet.

Meghívott íróvendég: Saly Noémi

Moderátor: Modor Bálint

 

DECEMBER 21. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)

KARÁCSONYI ÉTELEK

A magyaroknál a bensőséges családi együttlét általában 24-e estéje (szenteste), míg a nyugat-európai országokban többnyire 25-e. Hazánkban a család, a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket, a halászlét, a töltött káposztát, a töltött sült húsokat, a diós süteményeket, melynek éke a zserbó. Ilyenkor előkerülhet a kadarka, mely a halászlével és a sültekkel jól társítható, de a jégbornak vagy az aszúnak éppoly fontos szerepe van az asztalon.

Meghívott íróvendég: Závada Pál

Moderátor: Fábián László