A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár amellett, hogy megannyi különleges, kézműves ajándékötlettel és finom ételekkel várja a nagyközönséget, péntekenként Az író karácsonya című irodalmi beszélgetéssorozatával is készül az ünnepre. A beszélgetések alkalmával hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört. Megismerhetjük, hogyan is készül az ünnepre például Ugron Zsolna, Péterfy Gergely vagy Závada Pál, bepillanthatunk konyhájukba egy-egy különleges, saját, ünnepi receptjükön keresztül.
A Karácsonyi Vásár ideje alatt minden héten egy-egy gasztronómiai témával párosítjuk az irodalmat, a Márton-napi liba és újbortól az ünnepi töltött káposztán át a karácsonyi tradicionális és újító halfogásokig haladunk az ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó irodalmi művek terén.
Tartsanak velünk, öltöztessük lelkünket ünnepi díszbe az irodalom segítségével!
A sorozat alkalmai:
NOVEMBER 16. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)
LIBAÉTELEK & ÚJBOROK
Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.
Meghívott íróvendég: Péterfy Gergely
Moderátor: Jánossy Lajos
NOVEMBER 23. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)
VADÉTELEK & ÉSZAK-MAGYAR VÖRÖSBOROK
A Kárpát-medence sűrű erdeiben vad mindig akadt bőséggel, így már az ősmagyar konyha repertoárjában is szerepeltek különféle vadételek. Kedvelt erdei vadak voltak például a szarvas, a vaddisznó, az őz, a nyúl. Ezen ételek mellé a közepesen testes és a testes vörösborok kifejezetten jól társíthatók a hazánkban autochtonnak számító kékfrankostól az egri bikavéren át a mélyebb cabernet fajtákig.
Meghívott íróvendég: Nyáry Krisztián
Moderátor: Nagy Gabriella
NOVEMBER 30. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)
TÖLTÖTT KÁPOSZTA & SOMLÓI BOROK
Konyhakultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, melyben a káposztás ételek kiemelt helyet foglalnak el. A töltött káposztát az év bármely szakában szívesen fogyasztjuk, de az adventi időszakban, kivált karácsonykor az ünnep szerves részévé tesszük. Hazánk legkisebb borvidéke Somló, mely illő borokat kínál a káposztás ételekhez. Elsősorban a juhfark, de a hárslevelű vagy a tramini is. Ne feledjük, Somlón ma már készül vörösbor is, rozé is, és karakterüknél fogva ezek szintén képesek harmonizálni a káposztás-húsos fogásokkal.
Meghívott íróvendég: Ugron Zsolna
Moderátor: Szekeres Dóra
DECEMBER 7. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)
HANUKA ÜNNEPKÖR ÉTELEI
Az ismertebb hagyomány alapján olajban sütött ételeket fogyasztunk a Hanuka ünnepekor: fánkot, lángost, édes vagy sós palacsintát, latkeszt. Kevésbé ismert szokás a tejes ételek fogyasztása ezen az ünnepen. Az eltelt évszázadok során a világ minden tájára szétszórt zsidóság sokféle módot talált arra, hogy az olajban sütött, illetve a tejes ételeket összekapcsolja és beemelje a hanukai lakomákba. Azokon a területeken azonban, ahol az olivaolaj nem volt elérhető, csirke-, vagy libazsírt használtak a sütéshez, így nem lehetett tejtermékkel gazdagítani a fánkokat. Ezeken a tájakon a reszelt krumpliból és tojásból készült latkesz, az almalepénykék és más, nem tejes ételek váltak a legnépszerűbb hanukai fogásokká.
Meghívott íróvendég: Schein Gábor
Moderátor: Fábián László
DECEMBER 14. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)
KISBÖJTI IDŐSZAK – HALAK HETE
A karácsonyi készülődés a kisböjttel veszi kezdetét. A karácsonyt megelőző böjt, vagyis az adventi időszak november 30-án, András napján kezdődött. A kisböjt kellemes kihívás, az adventi idő heteiben ugyanis csupán a szerdát és a pénteket húsmentesíti a hagyomány, nemcsak zöldségfélekkel, de halfélékkel is. A gasztronómia klasszikusan fehérborokat társít a halételekhez, amely borfajtákból bőven találni megfelelőt a Kárpát-medencében. A furmint, az olaszrizling, a leányka, de még a kéknyelű is príma „halbor” lehet.
Meghívott íróvendég: Saly Noémi
Moderátor: Modor Bálint
DECEMBER 21. 18:00 (helyszín: Vörösmarty tér, Hütte bisztró, a Gerbaud-val szembeni üvegépület)
KARÁCSONYI ÉTELEK
A magyaroknál a bensőséges családi együttlét általában 24-e estéje (szenteste), míg a nyugat-európai országokban többnyire 25-e. Hazánkban a család, a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket, a halászlét, a töltött káposztát, a töltött sült húsokat, a diós süteményeket, melynek éke a zserbó. Ilyenkor előkerülhet a kadarka, mely a halászlével és a sültekkel jól társítható, de a jégbornak vagy az aszúnak éppoly fontos szerepe van az asztalon.
Meghívott íróvendég: Závada Pál
Moderátor: Fábián László