Hírek – 2009. április 26.

Az Év kiadója az Európa, az Év könyvkereskedője a Bookline

Hírek–2009. április 26.

Hírek

Az Év kiadója az Európa, az Év könyvkereskedője a Bookline
Immár hatodik alkalommal adták át az Év kiadója és Év kereskedője díjakat. Az év kiadója az Európa Könyvkiadó, az év könyvkereskedője az internetes Bookline lett. A Budai-díjat Fodor István Őstörténet és honfoglalás c. könyve és a Gryllus-féle Radnóti CD kapta.

A megszokottnál kisebbnek tűnő közönség előtt, 2009. április 26-án, a Könyvfesztivál utolsó napján került sor az Év könyvkiadója és az Év könyvkereskedője díjak átadására a Csodák Palotája Osztovits Levente Termében.
Az eseményt - az meghirdetettel ellentétben - nem Barna Imre, a MKKE elnöke, hanem Zentai Péter László vezényelte. A bevezető Vangelis-zene után Zentai Péter László bemutatta a díjakat átadó Dr. Láng Zsolt, II. kerületi polgármestert és a Budai-díjak sorsáról döntő - ezúttal a Móricz Zsigmond Gimnázium tanárait vezető - Osváth Lászlót.
Az immáron hatodik alkalommal megrendezett díjátadó első részében az időszakosan odaítélt Budai-díjak átadására került sor. A Budai-díjakat hagyományosan olyan, az oktatásban jelentős szerepre számító kiadványok kapják, amelyeket  a kerület egy gimnáziumának tanárai választanak ki a Könyvfesztivál kínálatából. Ez alkalommal a Móricz Gimnázium tanárai, Osváth László, Ferge Anna és Szabó Papp Edit döntött. Könyv kategóriában a Kossuth Kiadónál Romsics Ignác szerkesztésében megjelenő, 24 kötetesre tervezett Magyarország története sorozat első kötete, Fodor István Őstörténet és honfoglalás című könyve, multimédia-kiadvány kategóriában a Gryllus Kft. Radnóti CD-je nyert. A díjakat Dr. Láng Zsolt, II. kerületi polgármester és Osváth László tanár adták át. Az oklevélen kívül egy női és egy férfi lovast ábrázoló, könyv és hinta alapú szobrot vehettek át a díjazottak, a Kossuth Kiadó igazgatója, Kocsis András Sándor és a Gryllus család. 
Osváth László méltatása szerint mindkettő olyan oktatást segítő, minőségi kiadvány, amely nem csak esztétikus, de jelentős szellemi éretéket is képvisel.
A díjátadás második részében került sor az Év könyvkiadója és az Év könyvkereskedője díjak átadására.
Zentai Péter Lászlótól megtudhattuk, hogy e díjról könyvkiadók, illetve könyvkereskedők titkos szavazáson döntenek. Zárt borítékban adják le szavazataikat, amelyeket aztán közjegyző jelenlétében  számolnak össze. 
Ez évben a MKKE soraiba tartozó, szavazó kiadók összesen harminc kiadót jelöltek az első három hely egyikére. Igen szoros versenyben a következő végeredmény alakult ki:
AZ ÉV KÖNYVKIADÓJA:
3. díjasa: Magvető Könyvkiadó,
2. díjasa: Kossuth Könyvkiadó,
1. díjasa: Európa Könyvkiadó.
A Magvető Könyvkiadó képviselője nem tudta átvenni a díjat, a második díjat a Kossuth Kiadó igazgatója, Kocsis András Sándor vette át, a fődíjat Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója. 
AZ ÉV KÖNYVKERESKEDŐJE:
3. díjasa: Librotrade Kft.,
2. díjasa: Libri Könyvkereskedelmi Kft.,
1. díjasa: Bookline.
A könyvkereskedelmi cégek képviselői átvették a díjakat. A Bookline képviseletében az internetes könyvterjesztő cég új vezérigazgatója, aki hangsúlyozta annak fontosságát, hogy első ízben nyerte internetes cég ezt a díjat.