Hírek – 2017. február 28.

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája

Hírek–2017. február 28.

Hírek

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája címen Szederkényi Olga rendezésében dokumentumfilm-sorozat indult a Duna Worldön. A sorozat első része Gróf Bánffy Miklósról és lányáról, Katalinról, a második Gróf Bethlen Istvánról és dédunokájáról, Stefanóról szól. Március 2-án mutatják be a két részt a Premierben, az alkotók és a film szereplőinek jelenlétében.


Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája dokumentumfilm-sorozat 25 perces filmjei párhuzamos portrék segítségével mutatják be, ki volt a nagynevű, sokoldalú, vagyonos ős és ki az utódja ma. A sorozat első része Gróf Bánffy Miklóst és lányát, Katalint mutatja be, a második Gróf Bethlen Istvánról és dédunokájáról, Stefanóról szól. „Nem a múltidézés a célom. Annak jártam utána, hogy mi maradt meg a különleges kasztba tartozó ősökből a XXI. századra. Csak az ezüst teáskészlet vagy valami örökérvényű útravaló is? Az utódok különböznek vagy sem egy átlagembertől?” – mondja a rendező, Szederkényi Olga.

A XX. században az erdélyi magyar arisztokrácia ősi törzse recsegve rendült meg. Az I. világháború után, mikor Erdélyt Romániához csatolták a legtöbben Magyarországra menekültek. Majd nem sokkal később a II. világháború után innen is menekülniük kellett. Róma, Tanger, London, Párizs vagy New York lett az új otthonuk. A sorozat epizódjai arra keresik a választ, hogy mi maradt a gazdag örökségből, és hogyan tekintenek vissza az Óhazára a késői utódok. 

Bánffy Katalin grófnő a Kolozsvár melletti Bonchidán (az erdélyi Versailles-ban) és Budapesten nőtt fel. 1947 óta Marokkóban él, amerikai katonafeleségként érkezett oda. Lányai: Nicolette és Elisabeth, New Yorkba és Párizsba költöztek. Fia meghalt. A grófnő idős, ritkán nyilatkozik, de ebben a filmben felfedi családja titkait. A gyerekek a nagyapa egy-egy tulajdonságát örökölték, egyikük festő, másikuk belsőépítész, harmadikuk diplomata és író lett. Katalin nem tanította meg gyermekeit magyarul. Mit szólnak ők ehhez? Kiderül a filmből. Hogy a gyerekek elolvashassák, Bánffy Miklós lánya lefordította angolra édesapja főművét, az Erdélyi Trilógiát (Erdélyi történet I-III. - Megszámláltattál... - És hijjával találtattál... - Darabokra szaggattatol...). Azóta közel tucatnyi egyéb nyelvű fordítás készült a nagysikerű könyvből. Az angol fordításra Nagy-Britanniában is felfigyeltek, és filmsorozatot szeretnének készíteni belőle (hasonlót, mint a Downton Abbey).

A filmet megnézhetik ezen a linken.

Gróf Bethlen István miniszterelnök a második rész egyik főszereplője, a másik az egyik dédunokája, Stefano. Stefano Bethlen Olaszországban él, nem beszél magyarul. A Walt Disney igazgatója lett. Családjával Bethlen-címeres ezüsttálcáról isszák az olasz eszpresszót. A stáb személyesen vitte el neki dédnagyanyja férjének írt utolsó levelét, amelyet Stefano nem ismert. A dédmama, Bethlen Margit hitveséhez a miniszterelnökhöz, Bethlen Istvánhoz címezte szívhez szóló sorait, akit akkor már két éve nem látott, és aki akkor már három hónapja elhunyt egy szovjet rabkórházban. Hogy mit szól ehhez a dédunoka? Kiderül a filmből. Stefano megmutatta az összes családi ereklyéjét, még Bethlen Margit írónő kézirataiba és naplójába is belekukkanthatunk.

Az ősök történelmi portréját mindkét filmben Romsics Ignác történész rajzolja meg.

A filmet megnézhetik ezen a linken.

2017. március 2-án, csütörtökön 19 órakor a Premier Kultcaféban megtekinthetőek a filmek az alkotók jelenlétében. Az esten részt vesznek a filmek szereplői: Stefano Bethlen, Bethlen István dédunokája, az olaszországi Walt Disney egyik főigazgatója és családja, Romsics Ignác történész, Martin Wilding, producer, aki megfilmesítené Bánffy Miklós Trilógiáját. Az est házigazdája: Lévai Balázs.

Az eseményhez ITT lehet csatlakozni a Facebookon.