Hírek – 2017. április 5.

Amerikai pasztorál és Emily Dickinson-film a Titanicon

Hírek–2017. április 5.

Hírek

Amerikai pasztorál és Emily Dickinson-film a Titanicon

Április 6-án kezdődik és 13-áig tart Budapesten a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztiválon futó filmek közül kettő is szorosan köthető az irodalomhoz. Ewan McGregor Philip Roth regénye alapján rendezte az Amerikai pasztorál című filmet,  a legendás angol rendező, Terence Davies pedig A lélek saját társat választ című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be.


Idén az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi mellett új helyszínként bekapcsolódik a „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” is, ahol a vetítések mellett a Titanic MasterClass színesíti a fesztivál kínálatát. A programsorozat keretében izgalmas beszélgetések várhatóak a Titanicon futó egy-egy filmhez kapcsolódóan. 

Az Amerikai pasztorál az átlagember, a kispolgár története, aki éli  amíg élheti  mintaszerű, semmitmondó életét. Ifjúkorában Seymour Levov, "a Svéd" ünnepelt sportcsillag, aztán szépségkirálynőt vesz feleségül, boldogan él, gyarapodik, s minden érettségi találkozón irigység tárgya, mert gazdag és mert minden sikerül neki.  Seymour mintaszerű és irigylésre méltó élete akkor vesz drámai fordulatot, amikor immár tizenéves lánya, Meredith csatlakozik egy radikális csoporthoz, amely a vietnámi háború elleni tiltakozásként a terrorizmustól sem riad vissza. Meredith felrobbant egy postahivatalt, de ez nem csupán az áldozatokat temeti maga alá, hanem az apa idilli álomvilágát is. A robbantás után Meredith eltűnik, az FBI a lányt teszi felelőssé. Seymour persze nem tudja elfogadni az egyértelműnek tűnő látszatot, és magánnyomozásba kezd Meredith után. A boldogságon támadt repedést pedig nem lehet többé betapasztani. Az átlagember pasztorálja véget ér, felváltja az antipasztorál dühe, az erőszak, a kétségbeesés – a rend és nyugalom utáni vágy többé nem lehetséges a megvadult, köznapi ésszel követhetetlen Amerikában. Ám ez az idillből a tragédiába vezető út fordítva is felrajzolható, hiszen Seymour Levov világában szinten minden hazug látszat és Levov csak lassan és kemény leckék árán jut el az igazi kérdések megfogalmazásáig. A regény tehát azt is sugallja, hogy az idill, a pasztorál a mai Amerikában is megteremthető, csakhogy ennek köze sincs már a klasszikus boldogsághoz, "amerikai pasztorál" lesz belőle, egy új, meglehetősen keserű, ám mégis hiteles minőségű "bukolika".


Philip Roth 1997-ben az Amerikai pasztorál-ért Pulitzer-díjat kapott. 1998-ban a Fehér Házban átvehette a National Medal of Arts nevű, legmagasabb állami művészeti díjat, 2002-ben pedig az Amerikai Irodalmi és Művészeti Akadémia legrangosabb kitüntetését, a Gold Medal in Fictiont, amelyet korábban többek között John Dos Passosnak, William Faulknernek és Saul Bellow-nak ítéltek oda. Kétszer nyerte el a National Book Awardot és a National Book Critics Circle Awardot, háromszor a PEN/Faulkner Awardot. 2005-ben az Összeesküvés Amerika ellen című könyvével elnyerte az Amerikai Történész Szövetség díját "2003-2004 kiemelkedő amerikai témájú történelmi regényéért".

A Titanic fesztiválon április 6-án, csütörtökön 16:45-kor FÓKUSZBAN: Amerikai pasztorál címmel lesz beszélgetés a Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE-n a regényről, amelyet a kétszeres Golden Globe-jelölt, a történet főhősét is megformáló Ewan McGregor vitt filmre, aki rendezőként ezzel a filmmel debütál. A filmről és Philip Roth regényéről M. Nagy Miklós, az Európa Kiadó igazgatója és Csákvári Géza filmkritikus beszélgetnek, a moderátor Szalkai Réka. A filmet április 10-én 20 órakor és 11-én 18.30-kor vetítik majd szintén a Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE-n.

 

A Titanic Filmfesztivál másik irodalmi vonatkozású filmje Emily Dickinson, a magányosan élő amerikai költőnő életét dolgozza fel. A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) című Terence Davies-filmben a magába forduló, ám rendkívül termékeny alkotó képe idéződik fel. Emily Dickinson a mostani kutatások szerint majd 1800 verset írt, de ebből csak néhány darab (7-10) jelent meg életében, azok is név nélkül vagy a tudta nélkül. A fesztiválon április 7-én, pénteken 16:45-kor Vendégünk a végtelenből címmel Bollobás Enikő tart előadást Emily Dickinson életéről és költészetéről. Ki volt Emily Dickinson? Milyen személyiség rejtőzött a költő alakja mögött, aki életének nagy részét magányosan töltötte szülei birtokán, a massachusettsi Amherstben? A filmből megismerünk egy rendkívüli nőt, akinek az életéről a mai napig keveset tudni. Az 1803-ban született Dickinsont tehetséges gyermeknek tartják, de egy érzelmi megrázkódtatás hatására abba kell hagynia tanulmányait. A befelé forduló fiatal nő visszavonult a társadalomtól, és verseket kezdett írni. A költészet egyre fontosabb lett életében, és a külvilággal csak levelek útján érintkezett. Hiába volt tehetséges, egy férfiak által uralt világban egyedül és kétségbeesetten kellett küzdenie az elismerésért. A legendás angol rendező megindító filmjét - eredeti nyelven, magyar felirattal - április 7-én 20 órakor az Ódryn, április 9-én 20.30-kor pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik.

A Titanic MasterClass programsorozat helyszíne a Pop-Up Cinema @Ódry Színpad, SZFE (1088 Budapest, Vas u. 2/c). A beszélgetéseken a részvétel ingyenes.